A csacsihal
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: hekk és más sült halak. A hamisítatlan balatoni hekk – sokáig élt az emberekben erről egy kép, kevesen tudták, hogy ez a hal fagyasztva, több ezer kilométer távolságból érkezik a sütödékbe. Erre erősítettek rá a kereskedők, akik a bódék oldalán hirdették, hogy náluk bizony „balatoni hekk” kapható, ami maximum abban a tekintetben volt igaz, hogy a Balaton mellett árulták.

A sült hekk mai napig kedvelt étel, sokak számára a balatoni nyaralás elmaradhatatlan része. Valójában egy, az Atlanti-óceán európai partjai mentén Skandináviától Észak-Afrikáig, illetve Dél-Amerikában honos halról van szó. Hozzánk főleg az utóbbi helyről szállítják. Magyarul csacsihalnak, tengeri csukának és szürke tőkehalnak is nevezik.

Magyarországon az 1960-as, 1970-es években az egyre növekvő exporttal párhuzamosan a kifogott keszeg mennyisége évről évre csökkent. A kialakuló halhiány miatt a keszeg ára egyre magasabbra emelkedett. Erre született megoldásként a csacsihal Argentínából importálása. A sütödék egyszerűen lecserélték kínálatukban a keszeget a hekkre, amit az emberek nagyon könnyen el is fogadtak, lévén, hogy az utóbbi jóval kevésbé szálkás, emiatt pedig sokkal könnyebben fogyasztható. Népszerűsége a mai napig töretlen, fehér húsa kellemes, enyhén halízű, halszaga sem erőteljes. Gerincéről sütés után könnyen leválasztható, emiatt gyerekeknek is bátrabban adható. Elkészítése egyszerű és sokféle lehet. Paprikás lisztbe, panírba, sörtésztába forgatva vagy sütőben, zöldfűszerekkel sütve egyaránt ízletes.

Ha tengerparton jártok, akkor egy másik finom és nálunk szokatlan halétellel is találkozhattok. Ahány ország, annyi elnevezés, de az alap ugyanaz: apró halak egészben lisztbe forgatva, és bő olajban, esetleg sütőben kisütve. A bolgároknál ez a caca, Görögországban a garvros, a horvát tengerparton pedig a girice. A frissen sült halakat gyakran citrommal locsolják, és valamilyen mártás kíséretében tálalják. Papírtölcséres változata a városnézés közbeni fogyasztását is lehetővé teszi.

Hekk, ahogy én készítem:

– hekk

– liszt

– pirospaprika

– só

– olaj

A felengedett halat megmossuk, majd eltávolítjuk a feldolgozás során rajta maradt pikkelyeket. Besózva, paprikás lisztbe forgatva, olajban kisütjük. Igazi „balatoni hekk” íze lesz.

Ez az írás a „Kedvenc nyári kajáink” sorozat egyik darabja.

L. Molnár Edit

Kagylógyűjtés 1.
Fára mászni még mindig jó!

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Séta egy arborétumban

Az előző cikkeim a szentjánosbogár-rajzásról szóltak. Arra gondoltam, hogy akkor azt az arborétumot mutatom be…
PEOPLE TEAM tábor

Sárkányeregetés

A sárkányeregetés kedvelt szabadidős tevékenység, történelme pedig már több mint 2000 éves múltra tekint vissza.…
PEOPLE TEAM tábor

Potpourri házilag

A szoba illatosítása nem új keletű dolog, vásárolható és házilag egyaránt elkészíthető frissítők nagy számban…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Babzsák (1)

Régi idők játéka a babzsák. A mai magyar társadalom teljes egésze ismeri, illetve – azt…
PEOPLE TEAM tábor

Lángoskészítés (I)

A lángos hungarikum. Kelt tésztás sült lepény. Arra biztatlak, hogy süss otthon anyukáddal, nagymamáddal. Ha…
PEOPLE TEAM tábor

Legyező kézzel (III)

Az elmúlt alkalommal egy egyszerű zsírpapírból készített legyező megvalósításának lépéseit ismerted meg. Most következzen egy…

Nem csupán napközis

A nyár messzinek és végtelennek tűnik, de az idő gyorsan repül. Nem érdemes az utolsó…
PEOPLE TEAM tábor

Dinnyeevés (II)

A különböző fajtáknál hagytuk abba múltkor. Most jöjjön még egy kis áttekintés, utána pedig megosztom…
PEOPLE TEAM tábor

A mezítlábas gyalogos

Kedvenc nyári kajáink: lecsó. Nincs nyár lecsó nélkül. Olyannyira, hogy zöldségeseknél és boltokban egyaránt láthatjuk…