Fára mászni még mindig jó!

Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

Az előző cikkem az emberre irányította a figyelmet, a mostani az állatvilágra fókuszál. A fára mászás pozitívumait emelem ki most is, csak állati szemszögből. Melyek azok az állatok, amelyek fára tudnak mászni? Például a medve, különböző macskafélék, majmok, akár a lajhár is képes rá. Ez csak a teljes lista töredéke. Magyarországon a fent említett emlősök közül a házi macska a legismertebb és az egyik legügyesebb fára mászó.

Felfelé menet karmaik segítségével teszik meg az utat, lefelé jönniük nehezebb, ebben a karmok akadályozhatják őket, de jó ugrók lévén minden helyzetre találnak megoldást. Sokszor hallunk szólásokat, közmondásokat is velük kapcsolatban. Például: kilenc életük van, vagy a macskák mindig talpra esnek.

Miért szerethetnek a fák tetején lenni? Erre könnyű választ adni. Ugyanis a magaslati helyekről könnyen belátják az egész területüket. Csendben várakoznak, amíg a zsákmány közelebb nem merészkedik hozzájuk, vagy csak rájuk ugranak, ha megfelelő a távolság. Más okai is vannak még. A vastag ágak között jól elrejtőznek és órákig szundikálnak, úgy, hogy közben senki sem veszi észre őket. Menekülési útnak is kiváló lehet egy fa. Az üldöző kutya csak a fa tövében tud ugrálni és ugatni, nem rendelkezik a fára mászás képességével. Fitten tartja a cicákat, ahogy az embereket is. Ők is itt edzenek. Levonhatjuk a következtetést: embernek és állatnak egyaránt jó fára mászni. Azonban most azt gondolom, hogy szívesen élnék egy napot macskaként, és a fára mászást is cicusként iktatnám be. Micsoda kaland lenne!

Kropokné Kiss Éva

A csacsihal
Kagylógyűjtés 2.

LEGFRISSEBB

KAPCSOLÓDÓ