Mindig fontos, hogy sokat igyunk, főleg a nyári melegben. „Tombol a nyár, aki király, hidratál!” A legjobban a víz hűsít, de van olyan, hogy unalmasnak találjuk, és új ízekre vágyunk. Ezért hoztam neked néhány, gyümölcsből készített, hűsítő innivaló receptjét.
Az első az eperlimonádé. Hozzávalók: 10 dkg, 1 liter víz, 2-3 evőkanál barna cukor, 1 citrom.
Az epret a vízzel és a cukorral a turmixgépben összeturmixoljuk, ezután belecsepegtetjük a citrom levét. Nyáron friss eperrel ízesítjük, ha bő a termés, akkor szedjük le, adagonként fagyasszuk le későbbi alkalmakra. Fogyasztása hűtés után ajánlott, egy kis idő elteltével jobban összeérnek az ízek.
A levendula már több cikkemnek visszatérő eleme. Azt gondolom, tudod, hogy szörpöt, krémeket, olajokat is készítenek belőle. Színe különleges, ahogy a belőle készített limonádé íze is. Ehhez a következőket szedd össze: 1 evőkanál levendulát, 4-6 teáskanál nyírfacukrot, 2 citrom levét, 1,5 liter vizet és jégkockát.
Tedd a levendulát és a cukrot 1 csészébe, önts rá forrásban lévő vizet, épp csak annyit, amennyi ellepi. Keverd össze, hogy a cukor feloldódjon, majd hagyd kihűlni. Szűrd le egy kancsóba a levendulát, facsard bele a 2 citromot, öntsd fel a 1,5 liter vízzel. Ha úgy érzed, hogy nem elég édes, nyugodtan tehetsz hozzá még cukrot. Jól keverd össze, díszítsd citromkarikával.
Ha nem szereted a limonádét, akkor készíts jégkockát. A tartóba tegyél 1-1 gyümölcsöt; nyáron úgyis szezonja van a cseresznyének, epernek, málnának, ribizlinek. Feldobja a vizedet. Hívd át a barátaidat, és kínáld meg őket is!
Kropokné Kiss Éva