Brazil homokvárak
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

A homokvárak hallatán nekem elsőként Brazília jut eszembe. A csodás tengerpart, napfény, megannyi szép, homokból készült szobor, vár. Valóban így is van, a legszebb művek a brazil tengerparton készülnek, alkotói ugyanolyan képzettek, mint az agyaggal dolgozó szobrászok.

Az alkotások rövid életűek ugyan, mert elmossa az eső, ha pedig túl közel vannak a tengerhez, akkor a dagály. A rosszindulatú emberek is tönkretehetik az ember nagyságú vagy annál is méretesebb csodákat. Az internet és a közösségi média segítségével mi is megcsodálhatjuk a mestermunkákat, mert – valljuk be – kevés az esélyünk arra, hogy Brazíliában tegyük meg ugyanezt. Vízre és homokra, valamint a szárnyaló képzeletre van szüksége az alkotóknak. Kézügyesség és türelem sem árt persze.

Gondoltad volna, hogy van olyan ember, aki homokvárban lakik? Igen, van, a neve Marcio Mízael Matolias. 2018-ban készítettek vele egy interjút, akkor már 22 éve élt kint a parton a különleges házában. Mindössze három négyzetméteres az építmény, csak a legszükségesebb tárgyakat tartja benne, és a könyveit. Mindjárt felmerült bennem, hogy a könyvek elázhatnak, vagy a homok kárt tehet bennük. Azonban ha eső vagy egyéb probléma miatt tönkremegy a lakás, akkor az úriember egy barátjánál húzza meg magát, ahova kevés holmiját is magával viszi. A helyiek Marcio királynak hívják, ő királyként is viselkedik, faragott magának egy trónt, van jogara, koronája is. Sok fotót készítenek róla az arra járó turisták.

2018 óta nem találtam új cikket, nyilatkozatot vele kapcsolatban, de Facebook-profillal rendelkezik. Ezen meglepődtem. Írtam neki egy üzenetet, megadtam a nevem és azt is, hogy magyar vagyok. Megemlítettem az öt évvel ezelőtti interjút, és megkérdeztem tőle, hogy még mindig ott lakik-e a parton, a homokvárban. Egyelőre nem érkezett üzenet, ha válaszolni fog, mindenképpen írok róla nektek.

Azt kérdezte tőle akkor az újságíró, hogy hogyan tud így élni, és milyen előnyei vannak ennek az életformának? Ő erre azt válaszolta, a legelején az motiválta, hogy nem kell számlákat fizetnie, illetve bérleti díjat sem. A legelgondolkodtatóbb mégis az, hogy szerinte túlságosan is ragaszkodunk a tárgyakhoz, eszközökhöz, ami sok akadályt gördít elénk. Azt mondta akkor, hogy nem kell ragaszkodni, mert minden állandó változásban van, a pillanatot kell megragadni, és csak boldognak kell lenni. Tegyünk így mi is! Legyünk csak egyszerűen boldogok!

Kropokné Kiss Éva

Rómától Mexikóig
Biciklizés

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Elemlámpázás

A kempingezéshez kapcsolódik a következő cikkem. Biztosan sokatoknak eszébe jutott már, hogy milyen lehet éjjel…
PEOPLE TEAM tábor

Dinnyeevés (II)

A különböző fajtáknál hagytuk abba múltkor. Most jöjjön még egy kis áttekintés, utána pedig megosztom…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Ügyességi játékok

Az első ügyeségi játék, amiről írni szeretnék neked, az az ördögbot. A cirkuszból lehet ismerős,…
PEOPLE TEAM tábor

Tollaslabda

A mai nap a tollaslabdát mutatom be neked. Nagyon sok ember számára ismert, egymással szemben…
PEOPLE TEAM tábor

Rómától Mexikóig

Kedvenc nyári kajáink: palacsinta. Ha palacsintáról van szó, nem feltétlenül a nyár jut eszünkbe. Hiszen…
PEOPLE TEAM tábor

Naplemente

Ha a lemenő napot látjuk, akkor az önmagában is csodás látványt nyújt. Mindezt még emlékezetesebbé…
c

Étel az ókorból

Kedvenc nyári kajáink: pizza. A pizza olasz eredetű étel, manapság az egész világon elterjedt. Alapja…