Brazil homokvárak
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

A homokvárak hallatán nekem elsőként Brazília jut eszembe. A csodás tengerpart, napfény, megannyi szép, homokból készült szobor, vár. Valóban így is van, a legszebb művek a brazil tengerparton készülnek, alkotói ugyanolyan képzettek, mint az agyaggal dolgozó szobrászok.

Az alkotások rövid életűek ugyan, mert elmossa az eső, ha pedig túl közel vannak a tengerhez, akkor a dagály. A rosszindulatú emberek is tönkretehetik az ember nagyságú vagy annál is méretesebb csodákat. Az internet és a közösségi média segítségével mi is megcsodálhatjuk a mestermunkákat, mert – valljuk be – kevés az esélyünk arra, hogy Brazíliában tegyük meg ugyanezt. Vízre és homokra, valamint a szárnyaló képzeletre van szüksége az alkotóknak. Kézügyesség és türelem sem árt persze.

Gondoltad volna, hogy van olyan ember, aki homokvárban lakik? Igen, van, a neve Marcio Mízael Matolias. 2018-ban készítettek vele egy interjút, akkor már 22 éve élt kint a parton a különleges házában. Mindössze három négyzetméteres az építmény, csak a legszükségesebb tárgyakat tartja benne, és a könyveit. Mindjárt felmerült bennem, hogy a könyvek elázhatnak, vagy a homok kárt tehet bennük. Azonban ha eső vagy egyéb probléma miatt tönkremegy a lakás, akkor az úriember egy barátjánál húzza meg magát, ahova kevés holmiját is magával viszi. A helyiek Marcio királynak hívják, ő királyként is viselkedik, faragott magának egy trónt, van jogara, koronája is. Sok fotót készítenek róla az arra járó turisták.

2018 óta nem találtam új cikket, nyilatkozatot vele kapcsolatban, de Facebook-profillal rendelkezik. Ezen meglepődtem. Írtam neki egy üzenetet, megadtam a nevem és azt is, hogy magyar vagyok. Megemlítettem az öt évvel ezelőtti interjút, és megkérdeztem tőle, hogy még mindig ott lakik-e a parton, a homokvárban. Egyelőre nem érkezett üzenet, ha válaszolni fog, mindenképpen írok róla nektek.

Azt kérdezte tőle akkor az újságíró, hogy hogyan tud így élni, és milyen előnyei vannak ennek az életformának? Ő erre azt válaszolta, a legelején az motiválta, hogy nem kell számlákat fizetnie, illetve bérleti díjat sem. A legelgondolkodtatóbb mégis az, hogy szerinte túlságosan is ragaszkodunk a tárgyakhoz, eszközökhöz, ami sok akadályt gördít elénk. Azt mondta akkor, hogy nem kell ragaszkodni, mert minden állandó változásban van, a pillanatot kell megragadni, és csak boldognak kell lenni. Tegyünk így mi is! Legyünk csak egyszerűen boldogok!

Kropokné Kiss Éva

Rómától Mexikóig
Biciklizés

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Itt mindenki egyenlő

Ebben a táborban fontos, hogy mindenki jól érezze magát. A PEOPLE TEAM új generációs nyári…
PEOPLE TEAM tábor

Gyermeknap

– Gyerekek, holnap nem lehet lustálkodni, korán keltek! – figyelmeztette Zsófit és Matyit Nagypapa. –…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Dinnyeevés (I)

A nyár kedvelt zöldsége a kukorica, gyümölcse pedig a dinnye. Már az ókori görögök, rómaiak…
PEOPLE TEAM tábor

Biciklizés 2.

A kerékpározás testre gyakorolt hatásait több oldalról is megközelíthetjük. Az egyik az anatómiai szempont. Az…
PEOPLE TEAM tábor

Babzsák (1)

Régi idők játéka a babzsák. A mai magyar társadalom teljes egésze ismeri, illetve – azt…

Nem csupán napközis

A nyár messzinek és végtelennek tűnik, de az idő gyorsan repül. Nem érdemes az utolsó…
PEOPLE TEAM tábor

Árnyjátékok

Maradjunk most még egy kis ideig az elemlámpánál! Kinti program volt a kincskeresés éjjel, most…