Biciklizés
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

Az egyik legelterjedtebb sport a kerékpározás. Elgondolkodtál már azon, hogy kinek a nevéhez fűződik ennek a remek szerkezetnek az ötlete? Én elárulom neked. Karl von Drais volt az első ember, aki egy szilárd vázra kerekeket rögzített. Azért tette ezt, mert sokat járta az erdőt, nem szeretett gyalogolni, és le akarta rövidíteni a mindennapos elfoglaltságát, magyarul időt szeretett volna nyerni. Nem dolgozott hibátlanul, rájött, hogy az első keréknek irányíthatónak kell lennie ahhoz, hogy zökkenőmentes legyen a közlekedés, és ne sérüljön meg menet közben. További négy évre volt szüksége ahhoz, hogy elképzeléseit tökéletesítse. Új kormányszerkezetet talált ki, és állíthatóra alakította az ülésmagasságot. 1817-től az újságok is foglalkoztak a géppel, Angliában és Franciaországban terjedt el leghamarabb.

A következő feltalálót Kirkpatrick Macmillannak hívták, a meglévő szerkezetre ingaszerű pedálokat szerelt fel. R. W. Thompson már kikísérletezte a felfújható gumibelsőt is, de ekkor még nem vált népszerűvé, mert túl sok pénzbe került. Egy francia feltaláló alkotta meg azt a változatot, aminek a pedáljai az első keréken voltak. Az ipari forradalomnak is köszönhető a golyóscsapágy, majd a sárhányó, faküllők helyett pedig acélküllők alkalmazása. Rover Safety annak a váznak a neve, amely ma is használatban van. 1896-ra már négymillióan bicikliztek. Miért terjedt olyan gyorsan a használata? Elsőként azért, mert a vasút mellett is találtak azok egy másik alternatívát, akik idegenkedtek az igazi gépektől, vagy csak nem szerették a zsúfolt vasúti kocsikat. A 19. századi eszmék terjedése is jót tett a népszerűségének, mert a közösséggel szemben az embereknek egyéni élményt és jogokat adott. Ezt erősítette tovább a kerékpárutak megépítése Európa-szerte. A fizikumra gyakorolt jótékony hatásaival a következő cikkem foglalkozik. Várlak!

Kropokné Kiss Éva

Brazil homokvárak
Magyar street food

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Édes méz

Szent Ambrus a méhészek és mézeskalács-készítők, azaz mézesbábosok védőszentje. Ambrus Milánóban élt a IV. században,…
PEOPLE TEAM tábor

A Mikulás birodalmában

December 6-át, a Miklós-napot nem csak a név viselői várják izgatottan, hanem minden gyerek. A…
PEOPLE TEAM tábor

A legendás mártír

Szent Borbála, a bányászok védőszentje az egyik legnépszerűbb szent, a legtiszteletreméltóbb női szentek egyike. December 4-én Európa sok országában megünneplik…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Kavicsfestés

A rajzolás és a hagyományos festészet mellett egyre jobban terjed hazánkban a kavicsok festése, díszítése.…
PEOPLE TEAM tábor

Sátorban aludni 2.

Azt a feladatot adtam nektek, hogy válasszatok megfelelő kinti alvóhelyet. Remélem, sikerült. Gondolom, hogy az…
PEOPLE TEAM tábor

Három kontinens fúziója

Kedvenc nyári kajáink: hamburger. Ha hamburger, akkor Amerikai Egyesült Államok? Nem ilyen egyszerű a dolog.…
c

Étel az ókorból

Kedvenc nyári kajáink: pizza. A pizza olasz eredetű étel, manapság az egész világon elterjedt. Alapja…
PEOPLE TEAM tábor

Street food és hungarikum

Kedvenc nyári kajáink: kürtőskalács. Persze nemcsak nyáron, de nyáron is! Nincs fesztivál kürtőskalács nélkül, nincs…
PEOPLE TEAM tábor

Magyar street food

Kedvenc nyári kajáink: lángos. Nyár, vízpart, lángos. Sokunk fejében kapcsolódik össze a meleggel és a…