Magyar street food
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: lángos. Nyár, vízpart, lángos. Sokunk fejében kapcsolódik össze a meleggel és a stranddal ez az étel, amelyről már az 1700-as évekből is vannak feljegyzések. Megjelenése a kenyérsütés elterjedéséhez köthető, eleinte a tészta maradékából formált lepényeket a kemence elejében sütötték készre.

Az elnevezése az elkészítési módjára utal, nevét ugyanis a láng szóból képezték. Az első lángosokat parázson készítették, majd ezt követte előbb a zsírban, majd a mai napig ismert bő olajban való sütési mód. Az 1920-as években kezdett elterjedni és népszerűvé válni, elsősorban vízpartokon, strandokon és fesztiválokon. Az alapra sokféle feltét kerülhet, a hagyományos fokhagymás és sajtos-tejfölös lángos mellett egyre több helyen találkozhatunk zöldséges, csülkös, nutellás, lekváros, édes és sós különlegességekkel. Magyarországon igen elterjedt, a magyar street foodként is szokták emlegetni, illetve Ausztriában és Csehországban is kedvelt utcai étel. Az utóbbi években a népszerűsége fokozatosan nő világszerte, már Ausztráliában és Új-Zélandon is készítik és árulják.

A kedvenc lángosom említésekor általában döbbent tekintetekkel találkozom, de sokan nem hiszik el azt sem, hogy olyan egyáltalán létezik. Nekem gyerekkori emlék a lakásunk és az iskola közti sötét bódéban kapható édes, túrós töltött lángos. Ha lángosoztunk, én mindig azt választottam. A bódét azóta bezárták, a túrós lángosra pedig rajtam kívül már senki sem emlékszik. Ha bárki tud olyan helyről, ahol készítenek ilyet, kérem, a szerkesztőségben jelezze! Cserébe itt az én receptem az alaphoz.

Lángos, ahogy én készítem:

– 2 kis kefir
– 60 dkg liszt
– 5 dkg élesztő – cukros tejben felfuttatva
– só

A hozzávalókat összegyúrva lágy tésztát kapunk. Kiolajozott tálba téve nyugodtan felejtsük egy éjszakára a hűtőben. Érdemes nagy edényt választani, hatalmasra kel. Másnap formázzunk lángosokat, és süssük ki azokat bő és forró olajban. A felesleges olajat itassuk le papírtörlővel. Ha vizes kézzel nyúlunk a tésztához, kevésbé ragad ránk a massza, sokkal könnyebb dolgunk lesz. Jó étvágyat!

Ez az írás a „Kedvenc nyári kajáink” sorozat egyik darabja.

L. Molnár Edit

Biciklizés
Naplemente

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Séta egy arborétumban

Az előző cikkeim a szentjánosbogár-rajzásról szóltak. Arra gondoltam, hogy akkor azt az arborétumot mutatom be…
PEOPLE TEAM tábor

Sárkányeregetés

A sárkányeregetés kedvelt szabadidős tevékenység, történelme pedig már több mint 2000 éves múltra tekint vissza.…
PEOPLE TEAM tábor

Potpourri házilag

A szoba illatosítása nem új keletű dolog, vásárolható és házilag egyaránt elkészíthető frissítők nagy számban…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Séta egy arborétumban

Az előző cikkeim a szentjánosbogár-rajzásról szóltak. Arra gondoltam, hogy akkor azt az arborétumot mutatom be…
PEOPLE TEAM tábor

Számháború

A számháború egy szabadtéri stratégiai csapatjáték. Legtöbbször erdőben játsszák, mivel nagy tér szükséges hozzá. A…
PEOPLE TEAM tábor

Gipszöntés otthon (II)

Eddig a gipsz fogalmával, fajtáival ismerkedtél meg. A későbbiekben pedig figyelsz a száradásra és a…
PEOPLE TEAM tábor

Kagylógyűjtés 3.

Most biztosan meglepődsz, hogy már a harmadik írások foglalkozik a kagylók gyűjtésével és felhasználásával. Magam…
PEOPLE TEAM tábor

Brazil homokvárak

A homokvárak hallatán nekem elsőként Brazília jut eszembe. A csodás tengerpart, napfény, megannyi szép, homokból…
PEOPLE TEAM tábor

Kupakokból játékok (3)

Akkor ahogy megbeszéltük, a mai alkalommal a középiskolásoknak adok tippeket. A tizenegyedik számú egy memóriajáték,…