Magyar street food
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: lángos. Nyár, vízpart, lángos. Sokunk fejében kapcsolódik össze a meleggel és a stranddal ez az étel, amelyről már az 1700-as évekből is vannak feljegyzések. Megjelenése a kenyérsütés elterjedéséhez köthető, eleinte a tészta maradékából formált lepényeket a kemence elejében sütötték készre.

Az elnevezése az elkészítési módjára utal, nevét ugyanis a láng szóból képezték. Az első lángosokat parázson készítették, majd ezt követte előbb a zsírban, majd a mai napig ismert bő olajban való sütési mód. Az 1920-as években kezdett elterjedni és népszerűvé válni, elsősorban vízpartokon, strandokon és fesztiválokon. Az alapra sokféle feltét kerülhet, a hagyományos fokhagymás és sajtos-tejfölös lángos mellett egyre több helyen találkozhatunk zöldséges, csülkös, nutellás, lekváros, édes és sós különlegességekkel. Magyarországon igen elterjedt, a magyar street foodként is szokták emlegetni, illetve Ausztriában és Csehországban is kedvelt utcai étel. Az utóbbi években a népszerűsége fokozatosan nő világszerte, már Ausztráliában és Új-Zélandon is készítik és árulják.

A kedvenc lángosom említésekor általában döbbent tekintetekkel találkozom, de sokan nem hiszik el azt sem, hogy olyan egyáltalán létezik. Nekem gyerekkori emlék a lakásunk és az iskola közti sötét bódéban kapható édes, túrós töltött lángos. Ha lángosoztunk, én mindig azt választottam. A bódét azóta bezárták, a túrós lángosra pedig rajtam kívül már senki sem emlékszik. Ha bárki tud olyan helyről, ahol készítenek ilyet, kérem, a szerkesztőségben jelezze! Cserébe itt az én receptem az alaphoz.

Lángos, ahogy én készítem:

– 2 kis kefir
– 60 dkg liszt
– 5 dkg élesztő – cukros tejben felfuttatva
– só

A hozzávalókat összegyúrva lágy tésztát kapunk. Kiolajozott tálba téve nyugodtan felejtsük egy éjszakára a hűtőben. Érdemes nagy edényt választani, hatalmasra kel. Másnap formázzunk lángosokat, és süssük ki azokat bő és forró olajban. A felesleges olajat itassuk le papírtörlővel. Ha vizes kézzel nyúlunk a tésztához, kevésbé ragad ránk a massza, sokkal könnyebb dolgunk lesz. Jó étvágyat!

Ez az írás a „Kedvenc nyári kajáink” sorozat egyik darabja.

L. Molnár Edit

Biciklizés
Naplemente

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Itt mindenki egyenlő

Ebben a táborban fontos, hogy mindenki jól érezze magát. A PEOPLE TEAM új generációs nyári…
PEOPLE TEAM tábor

Gyermeknap

– Gyerekek, holnap nem lehet lustálkodni, korán keltek! – figyelmeztette Zsófit és Matyit Nagypapa. –…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Trambulinozás

A trambulin szintén korszakunk kedvelt szabadtéri játéka. Az inuit nép használta először. Játékként és életmentő…
PEOPLE TEAM tábor

Strandröplabda

A nyári ötletek legújabb cikkében a strandröplabda kerül górcső alá. Hogy miért? Mert a legjobb…
PEOPLE TEAM tábor

Könyvtár

Nyáron esik az eső? Nem tudsz mit csinálni? Ha eddig olvastad az írásaimat, akkor biztosan…
PEOPLE TEAM tábor

Sátorban aludni

Ha nyár, akkor kaland és élmény. Régen írtam kinti programról. Jöhet egy sátrazás éjjel az…
PEOPLE TEAM tábor

Rómától Mexikóig

Kedvenc nyári kajáink: palacsinta. Ha palacsintáról van szó, nem feltétlenül a nyár jut eszünkbe. Hiszen…
PEOPLE TEAM tábor

Használjuk fel újra!

Nem csupán március 18-án, az újrahasznosítás világnapján, hanem az év minden napján figyelnünk kell a…