Magyar street food
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: lángos. Nyár, vízpart, lángos. Sokunk fejében kapcsolódik össze a meleggel és a stranddal ez az étel, amelyről már az 1700-as évekből is vannak feljegyzések. Megjelenése a kenyérsütés elterjedéséhez köthető, eleinte a tészta maradékából formált lepényeket a kemence elejében sütötték készre.

Az elnevezése az elkészítési módjára utal, nevét ugyanis a láng szóból képezték. Az első lángosokat parázson készítették, majd ezt követte előbb a zsírban, majd a mai napig ismert bő olajban való sütési mód. Az 1920-as években kezdett elterjedni és népszerűvé válni, elsősorban vízpartokon, strandokon és fesztiválokon. Az alapra sokféle feltét kerülhet, a hagyományos fokhagymás és sajtos-tejfölös lángos mellett egyre több helyen találkozhatunk zöldséges, csülkös, nutellás, lekváros, édes és sós különlegességekkel. Magyarországon igen elterjedt, a magyar street foodként is szokták emlegetni, illetve Ausztriában és Csehországban is kedvelt utcai étel. Az utóbbi években a népszerűsége fokozatosan nő világszerte, már Ausztráliában és Új-Zélandon is készítik és árulják.

A kedvenc lángosom említésekor általában döbbent tekintetekkel találkozom, de sokan nem hiszik el azt sem, hogy olyan egyáltalán létezik. Nekem gyerekkori emlék a lakásunk és az iskola közti sötét bódéban kapható édes, túrós töltött lángos. Ha lángosoztunk, én mindig azt választottam. A bódét azóta bezárták, a túrós lángosra pedig rajtam kívül már senki sem emlékszik. Ha bárki tud olyan helyről, ahol készítenek ilyet, kérem, a szerkesztőségben jelezze! Cserébe itt az én receptem az alaphoz.

Lángos, ahogy én készítem:

– 2 kis kefir
– 60 dkg liszt
– 5 dkg élesztő – cukros tejben felfuttatva
– só

A hozzávalókat összegyúrva lágy tésztát kapunk. Kiolajozott tálba téve nyugodtan felejtsük egy éjszakára a hűtőben. Érdemes nagy edényt választani, hatalmasra kel. Másnap formázzunk lángosokat, és süssük ki azokat bő és forró olajban. A felesleges olajat itassuk le papírtörlővel. Ha vizes kézzel nyúlunk a tésztához, kevésbé ragad ránk a massza, sokkal könnyebb dolgunk lesz. Jó étvágyat!

Ez az írás a „Kedvenc nyári kajáink” sorozat egyik darabja.

L. Molnár Edit

Biciklizés
Naplemente

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Virágkoszorú-készítés

Minden gyerek nagyon örül a tavasznak, amikor a természet újjáéled, és kinyílnak az első mezei…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Kisvonatozás

A következő listás kihívás a kisvonatozás. Még sosem próbáltam, itt lesz már az ideje. Amikor…
PEOPLE TEAM tábor

Könyvtár

Nyáron esik az eső? Nem tudsz mit csinálni? Ha eddig olvastad az írásaimat, akkor biztosan…
PEOPLE TEAM tábor

Street food és hungarikum

Kedvenc nyári kajáink: kürtőskalács. Persze nemcsak nyáron, de nyáron is! Nincs fesztivál kürtőskalács nélkül, nincs…
PEOPLE TEAM tábor

Kupakokból játékok (1)

Remélem, jól telik a nyarad, és izgatottan vártad azt, hogy milyen témával jelentkezem a mai…
PEOPLE TEAM tábor

Fára mászni még mindig jó!

Az előző cikkem az emberre irányította a figyelmet, a mostani az állatvilágra fókuszál. A fára…
PEOPLE TEAM tábor

Kőgyurma házilag

Bizonyára észrevetted már, hogy a nyári ötletek 100 százalékban saját készítésű játékokat tartalmaznak. Ezzel nemcsak…