Használjuk fel újra!
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

Nem csupán március 18-án, az újrahasznosítás világnapján, hanem az év minden napján figyelnünk kell a minket körülvevő természetre, a Földünkre. Október 2-án, az éghajlatvédelmi világnapon is az a cél, hogy cselekvésre ösztönözzék azokat az embereket, akik tenni akarnak bolygónk jövőjéért.

Az újrahasznosítás

Az újrahasznosítás a körforgásos gazdaság egyik kulcsa, hiszen a természetes erőforrások termelése véges. Ha nem vigyázunk, ezek a nem túl távoli jövőben elapadhatnak. A hat fő természeti erőforrás (víz, levegő, szén, olaj, természetes gázok és ásványok) mellett a hetedik erőforrás az újrahasznosítható anyagok csoportja. Ezért a bolygónk jövőjének megmentése érdekében nagyon fontos szerepe van az újrahasznosításnak. 2005-ben az UNESCO úgy döntött, hogy erre egy világnappal kell felhívni az emberek figyelmét, bevonva mindenkit a közös megoldás keresésébe.

Egy kis matek 

Az újrahasznosítással évente több mint 700 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást takaríthatunk meg, és ez a mennyiség 2030-ra várhatóan 1 milliárd tonnára növelhető. Közel 1,6 millió ember dolgozik ebben az iparágban. Az emberiség már időszámításunk előtt 700 évvel megolvasztotta és újraolvasztotta a fémeket. 2017-ben bolygónk egész éves természeteserőforrás-igényét már 7 hónap alatt elhasználtuk. A megtermelt műanyagok 91%-a nem hasznosul újra. Ausztria jó példát mutat, hiszen a használt termékei 63%-át újrahasznosítja. Az alumíniumdobozok újrahasznosításához csak 2 hónap kell.

Mit tehetünk mi a jó ügyért?

– Használjunk kevesebb műanyagból készült dolgot, cseréljük le természetes anyagokra!

– Keressünk információkat a témában a neten, és osszuk meg a barátainkkal!

– Segítsünk az ismerőseinknek az újrahasznosítási szabályok követésében!

– Gyűjtsük szelektíven a papírt, a műanyagot, a fém- és üveghulladékot, de ne feledkezzünk meg a többiről se (használt elemek, tönkrement elektronikus eszközök, lejárt gyógyszerek, fáradt olaj és más veszélyes hulladékok)!

– Javítsuk meg és használjuk újra a régi holmikat!

– Gondoljunk a csomagolás újrahasznosítására is!

Ötletek tárgyaink újrafelhasználására

Minden apró papírfecni, ruhadarab, újragondolt tárgy segíthet Földünk megőrzésében. Az interneten találhatunk számtalan kreatív ötletet, amit mi magunk, otthon is megvalósíthatunk anélkül, hogy ezermesterek lennénk. A legegyszerűbb dolgunk a textíliákkal van. A kinőtt vagy megunt, de még jó állapotban lévő holmijainkat adjuk a rászorulóknak. Jótékonysági ruhagyűjtés sok helyen szokott lenni. Vannak cserecsoportok is, ahol megújíthatjuk a ruhatárunkat. A nagyon kopott, divatjamúlt farmerekből varrhatunk bevásárlótáskát, és duplán teszünk az ügy érdekében, ha ezt használjuk bevásárláskor, nem a nejlonzacskókat. A régi függönyökből kiváló mosózsákok lehetnek, a kopott, szakadt vagy foltos pamutpólókkal pedig nagyon jól lehet port törölni, de autószerelésnél is kincset érhetnek. Vannak, akik PET-palackból madáretetőt, esetleg kerti virágtartót készítenek, ezt is kipróbálhatjuk. Az ügyes kezűek műanyag ládákból, raklapokból kisebb bútorokat is képesek varázsolni.

Találjuk meg a módját, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön a szemétbe! Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt bolygónk védelméért!

Forrás: https://www.globalrecyclingday.com/

Laczkó Zsuzsa írása


Trambulinozás
Árnyjátékok

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Márk napja

– Nézzétek! – kiáltott fel Nagyapa, amikor unokáival egy szántóföld mellett sétáltak el. – Már…
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Summerhill: iskola másként

A Summerhill Iskola Suffolkban, Angliában található. Alapítója Alexander Sutherland Neill skót pedagógus, oktatáselméleti szakember, a…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Aszfaltrajz

Az utcai művészet tág fogalom. Magában foglalja a zenészeket, a pantomimeseket és a rajzművészeket is,…
PEOPLE TEAM tábor

Desszert hóból

Kedvenc nyári kajáink: fagylalt. Ha nyár, akkor fagyi! Kétnaponta, naponta, akár naponta többször. Nincs semmi,…
c

Étel az ókorból

Kedvenc nyári kajáink: pizza. A pizza olasz eredetű étel, manapság az egész világon elterjedt. Alapja…

Nem csupán napközis

A nyár messzinek és végtelennek tűnik, de az idő gyorsan repül. Nem érdemes az utolsó…
PEOPLE TEAM tábor

Trambulinozás

A trambulin szintén korszakunk kedvelt szabadtéri játéka. Az inuit nép használta először. Játékként és életmentő…
PEOPLE TEAM tábor

Tollaslabda

A mai nap a tollaslabdát mutatom be neked. Nagyon sok ember számára ismert, egymással szemben…