Gipszöntés otthon (I)
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

Amiről most írok, akár kétnapos elfoglaltságot is jelenthet számodra a nyáron. A gipszöntés fortélyait mutatom meg, remélem, sikerült a megvalósításhoz a legegyszerűbb módszert megtalálnom. Ha nincs kedved pepecselni, akkor a boltban is tudsz vásárolni kész formákat, ekkor csak annyi lesz a dolgod otthon, hogy kifested a figurákat. Ez is jó mókának ígérkezik, de az én „receptemmel” igazi tudósnak érezheted magad, aki különböző anyagokkal dolgozik és kísérletezik.

Mi is az a gipsz? Finomra őrölt, fehér színű por. Gipszmárványból állítják elő, 180 foknál nem magasabb hőmérsékleten égetik. Több fajtája van: gyógyászati, formázó- és vakolatgipsz. Az első a legtisztább, a legfinomabbra őrölt és leghamarabb megkötő. A másik majdnem ugyanannyira tiszta és finomra őrölt, a különbség csak annyi, hogy lassabban köt meg. 4-20 perc alatt keményedik meg. A kezdete az az időpont, amikor a habarcs sűrűsödni kezd, a vége akkor van, amikor a gipsz teljesen keménnyé válik. A vakolatgipszre egy egész ipar épült, a kőművesek ennek megfelelő arányosítását évekig tanulják.

Ha a habarcsot hosszú ideig keverjük, vagy laza marad az állaga, vagy nem köt meg, ha mégis, akkor a száradás után megrepedezik. Ezért gyorsan, fél-másfél perc alatt kell elkészítened, hogy még a kötés előtt fel tudd használni.

Mielőtt elkezdenéd a munkát, figyelmeztetlek arra, hogy a gipsz is gyorsan köt, száradás közben pedig a térfogat 1 százalékkal növekedni fog. Ezért érdemes kicsit kevesebbet öntened a formába. Kereszthuzatban nem szabad szárítani (megint csak repedhet), de a meleg levegő a segítségedre lehet. 60 fok fölé ne menj, ha sütőbe teszed, mert akkor ugyancsak tönkremegy a munkád. Ha meghaladja, szét fog esni, elveszíti a tartósságát, repedések keletkeznek majd rajta.

Tudom, most úgy tűnik, mintha nem haladtunk volna semmit előre, de sok fontos háttér-információt megtudtál, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy hibátlan formákat készíts. Nemsokára folytatjuk!

Kropokné Kiss Éva


Ételek főtt kukoricából (I)
Gipszöntés otthon (II)

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Gyümölcsszedés

A két kedvenc nyári gyümölcsöm a dinnye és az eper. Dinnyét csak boltban tudok beszerezni,…
PEOPLE TEAM tábor

Múzeumba megyünk

– Nem akarok múzeumba menni! – nyűgösködött Matyi. – Ugyan miért nem? – nézett fel…
PEOPLE TEAM tábor

Grillezés (III)

Nem kell folyamatosan forgatnod a húsokat, elég egyszer, amikor már elfehéredett a melegtől. Lapáttal, csipesszel…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Pétanque

A pétanque francia eredetű golyójáték. Azért írok róla, mert Magyarország strandjain és parkjaiban is egyre…
PEOPLE TEAM tábor

Nem csupán napközis

A nyár messzinek és végtelennek tűnik, de az idő gyorsan repül. Nem érdemes az utolsó…
PEOPLE TEAM tábor

Találd ki előre!

Két és fél hónap vakáció… hm, több mint elégnek tűnik. Aztán elszaladnak a hetek, és…
PEOPLE TEAM tábor

Babzsák (2)

Szia! Remélem, hogy megtaláltad a legjobb, legszebb, legegyedibb anyagot a babzsákodhoz. Akkor most folytassuk, ahol…
PEOPLE TEAM tábor

Kagylógyűjtés 3.

Most biztosan meglepődsz, hogy már a harmadik írások foglalkozik a kagylók gyűjtésével és felhasználásával. Magam…