Étel az ókorból
Nyári ötlet
c

Kedvenc nyári kajáink: pizza. A pizza olasz eredetű étel, manapság az egész világon elterjedt. Alapja egy kelt tésztából készült lepény, amelyre paradicsom-, esetleg tejfölalapú szószt és különféle feltéteket raknak. Leggyakrabban sonkaféléket, zöldségeket és gombát. A tetejére reszelt sajt kerül. Jellemzően oregánóval fűszerezik, de találkozhatunk bazsalikomos és pepperónis pizzával is. A legfinomabb kemencében sütve.

Neve valószínűleg a latin pincere szóból ered, melynek jelentése összegyúrni. Első megjelenése a dél-itáliai görög kolóniákhoz köthető. Vergilius Aeneis című művében bukkan fel először, de már az i. e. 3. században van említés Marcus Porcius Cato Maiornál lapos kelt tésztáról, amelyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel ízesítenek, majd kövön sütnek meg. Az ókori Egyiptomban is megtalálhatóak a nyomai, a fáraók születésnapjára sütött lapos kenyérkék formájában.

A középkorban a pizza egyszerű lepényt jelentett. Ezt a pékek arra használták, hogy kenyérsütés előtt ellenőrizzék a kemence hőfokát, illetve a kenyérsütés után még kihasználják a parázs melegét.

A 19. századig fehér pizzák készültek, a lepényre tejföl vagy zsír került. A paradicsomot addig mérgező növénynek hitték Európában, mivel egyes arisztokraták a fogyasztását követően megbetegedtek, néhányan pedig meg is haltak. Ennek okára csak a 18. század végén derült fény, ugyanis az óntányérokból fogyasztott növény savtartalma kioldotta a bennük lévő ólmot, így a halál oka tulajdonképpen ólommérgezés volt. Emiatt a paradicsomfogyasztás csak a 18. század végén kezdett elterjedni. Nápoly környékén készítették először a lepényt paradicsomos ízesítéssel, mely változat hamar nagy népszerűségre tett szert.

A pizza Raffaele Esposito lepénye alapján nyerte el jelenlegi formáját. Raffaele Esposito 1889-ben készített egy olasz nemzeti színekbe öltöztetett változatott I. Umberto királynak. A zöld színt a bazsalikom, a fehéret a mozzarella, míg a pirosat a paradicsom adta. Innen erednek a modern pizzák. Az első pizzéria Nápolyban nyílt, Antica Pizzera néven. A 19. század során bevándorlókon keresztül jutott el Amerikába, majd az 1950-es években innen kiindulva ismerte meg az egész világ.

Pizza, ahogy én készítem:

– 30-35 dkg liszt

– 1 csomag porélesztő 2 dl langyos vízben elkeverve

– só

– oregánó

– olívaolaj (pár csepp)

– minden, amit feltétnek szerettek

A hozzávalókat összegyúrjuk, meleg helyen egy órán át kelesztjük. Vékonyra nyújtjuk, bőségesen megpakoljuk a kedvenceinkkel. 180 fokon készre sütjük. A legfinomabb frissen, rukkolával tálalva.

Ez az írás a „Kedvenc nyári kajáink” sorozat egyik darabja.

L. Molnár Edit

Könyvtár
Aszfaltrajz

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Pohárfedő gyöngyből

Az előző alkalommal limonádé, jégkocka készült. Ehhez a témához kapcsolódik a mai ötlet. A hűsítőket…
PEOPLE TEAM tábor

Múzeumlátogatás

Újra itt vagyok. Most a 2. program következik a listámról: a múzeumlátogatás. Említettem már, hogy…
PEOPLE TEAM tábor

Pizsiparti helyett

Noel szívesen kipróbálná magát a PEOPLE TEAM táboroztatójaként. Hogy mit tud a PT-ről, és miért…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Gurulunk

A gurulni, gurulunk szóról rengeteg embernek a görkorcsolyázás jut eszébe. A technikai sportok közé soroljuk.…
PEOPLE TEAM tábor

Magyar street food

Kedvenc nyári kajáink: lángos. Nyár, vízpart, lángos. Sokunk fejében kapcsolódik össze a meleggel és a…
PEOPLE TEAM tábor

Kisvonatozás

A következő listás kihívás a kisvonatozás. Még sosem próbáltam, itt lesz már az ideje. Amikor…
PEOPLE TEAM tábor

Grillezés (II)

Az eszközt kiválasztottad, most a faszén következik. Minden benzinkútnál, szupermarketben, illetve a nagyobb boltokban is…
PEOPLE TEAM tábor

Legyező kézzel (III)

Az elmúlt alkalommal egy egyszerű zsírpapírból készített legyező megvalósításának lépéseit ismerted meg. Most következzen egy…