Dinnye, málna, barack stb. (3)
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A sárgadinnye a tökfélék családjába tartozó faj, így egyaránt rokona a töknek, az uborkának és a cukkininek is. Már négyezer évvel ezelőtt is termesztették Afrikában és Perzsiában is ezt az eredetileg Ázsiából származó növényt. A-, B- és C-vitaminban gazdag, ezáltal erősíti az immunrendszert, kedvező hatással van az idegrendszer működésére, és segíti a haj és a körmök növekedését. Gazdag ásványi anyagokban, így jótékonyan hat a szívre és az erekre, illetve a csontok és a fogak egészségére is. Nyersen fogyasztva, fagylaltalapanyagként, süteményekben és levesként egyaránt finom, de az igazán ínyencek pármai sonkába csavarva fogyasztják.

A málna Magyarországon őshonos növény. Népies elnevezései a Boldogasszony csipkéje és a himpér. Ez utóbbi a német Himbeere szóból eredeztethető. A cserje májustól augusztusig folyamatosan virágzik, a folyton termő változatok egész nyáron, sőt az első fagyokig teremnek. Már az ókorban is gyógynövényként tartották számon, a középkorban pedig elsősorban kolostorokban foglalkoztak a termesztésével. A- és C-vitaminban, antioxidánsban gazdag gyümölcs. Erősíti az immunrendszert, segít egyes betegségek megelőzésében, és kiváló vértisztító.

Ugyancsak őshonos növény egészen Nagy-Britanniától Közép-Szibériáig a fekete ribiszke is. Magyarországon a piros ribizlivel együtt egyaránt elterjedt cserjék. Mindkettő gazdag ásványianyag- és vitaminforrás. Elsősorban szörp- és borkészítéshez használják, de lekváralapanyagnak is alkalmas.

Manapság kevésbé ismert a sokféle néven emlegetett egres. Ahány táj, annyi elnevezés. A köszméte, piszke, büszke, pöszméte vagy brüszke egész Európában megtalálható. Valószínűleg már a rómaiak is ismerték, és gyógynövényként tartották számon. Jó hatással van a szívre, májra és a vesére is. Magas pektintartalma miatt az élelmiszeriparban másféle dzsemek sűrítésére használják.

Sárgadinnyeleves, ahogy én készítem:

– 1 kg sárgadinnye

– 280 g görög joghurt

– 1,5 dl narancslé

– 8 dkg méz

Egy leves, amely főzés nélkül is elkészíthető. A kimagozott, felkockázott sárgadinnyét és a többi hozzávalót botmixerrel összedolgozzuk. Ha nem elég édes, keverhetünk hozzá több mézet is. Lefedve pár órára hűtőbe tesszük, majd hidegen fogyasztjuk.

L. Molnár Edit

Dinnye, málna, barack stb. (2)
Dinnye, málna, barack stb. (4)

LEGFRISSEBB

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Melyik listán vagyok?

Mélyen tisztelt Mikulás! Én vagyok Milkó, és hatéves vagyok. Azért írok, mert van egy fontos…
PEOPLE TEAM tábor

Királyok és királynők

Az unokatestvérem eljött hozzánk látogatóba. Feltett a fejére egy papírkoronát, a függönyt maga köré tekerte,…
PEOPLE TEAM tábor

Dinnye, málna, barack stb. (4)

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A magyarul őszibaracknak nevezett gyümölcs – neve ellenére – nyár…
PEOPLE TEAM tábor

A kor nem lehet gond

Kedves Jézuska! Én vagyok Márton, az a hétéves fiú, aki nagyon várja a karácsonyt. Vagyis…
PEOPLE TEAM tábor

WC nélküli élet?

El tudnád képzelni az életet WC nélkül? A WC-k az újkőkorszak óta léteznek, bár az…
PEOPLE TEAM tábor

Hamvazószerda

Nagymama hazajött a templomból, és csupa kosz volt a homloka. Le akartam neki törölni, de…