Dinnye, málna, barack stb. (3)
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A sárgadinnye a tökfélék családjába tartozó faj, így egyaránt rokona a töknek, az uborkának és a cukkininek is. Már négyezer évvel ezelőtt is termesztették Afrikában és Perzsiában is ezt az eredetileg Ázsiából származó növényt. A-, B- és C-vitaminban gazdag, ezáltal erősíti az immunrendszert, kedvező hatással van az idegrendszer működésére, és segíti a haj és a körmök növekedését. Gazdag ásványi anyagokban, így jótékonyan hat a szívre és az erekre, illetve a csontok és a fogak egészségére is. Nyersen fogyasztva, fagylaltalapanyagként, süteményekben és levesként egyaránt finom, de az igazán ínyencek pármai sonkába csavarva fogyasztják.

A málna Magyarországon őshonos növény. Népies elnevezései a Boldogasszony csipkéje és a himpér. Ez utóbbi a német Himbeere szóból eredeztethető. A cserje májustól augusztusig folyamatosan virágzik, a folyton termő változatok egész nyáron, sőt az első fagyokig teremnek. Már az ókorban is gyógynövényként tartották számon, a középkorban pedig elsősorban kolostorokban foglalkoztak a termesztésével. A- és C-vitaminban, antioxidánsban gazdag gyümölcs. Erősíti az immunrendszert, segít egyes betegségek megelőzésében, és kiváló vértisztító.

Ugyancsak őshonos növény egészen Nagy-Britanniától Közép-Szibériáig a fekete ribiszke is. Magyarországon a piros ribizlivel együtt egyaránt elterjedt cserjék. Mindkettő gazdag ásványianyag- és vitaminforrás. Elsősorban szörp- és borkészítéshez használják, de lekváralapanyagnak is alkalmas.

Manapság kevésbé ismert a sokféle néven emlegetett egres. Ahány táj, annyi elnevezés. A köszméte, piszke, büszke, pöszméte vagy brüszke egész Európában megtalálható. Valószínűleg már a rómaiak is ismerték, és gyógynövényként tartották számon. Jó hatással van a szívre, májra és a vesére is. Magas pektintartalma miatt az élelmiszeriparban másféle dzsemek sűrítésére használják.

Sárgadinnyeleves, ahogy én készítem:

– 1 kg sárgadinnye

– 280 g görög joghurt

– 1,5 dl narancslé

– 8 dkg méz

Egy leves, amely főzés nélkül is elkészíthető. A kimagozott, felkockázott sárgadinnyét és a többi hozzávalót botmixerrel összedolgozzuk. Ha nem elég édes, keverhetünk hozzá több mézet is. Lefedve pár órára hűtőbe tesszük, majd hidegen fogyasztjuk.

L. Molnár Edit

Dinnye, málna, barack stb. (2)
Dinnye, málna, barack stb. (4)

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Virágkoszorú-készítés

Minden gyerek nagyon örül a tavasznak, amikor a természet újjáéled, és kinyílnak az első mezei…
PEOPLE TEAM tábor

Társasozás

A lista harmadik eleme a társasozás. Természetesen ennek is utánaolvastam, mert a nettől azért nem…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Csillagjegye: nyilas

Kétféle ember létezik a világban. Az egyik az, aki nem hisz az asztrológiában, a másik…
PEOPLE TEAM tábor

Művészetterápiák

A borderline személyiségzavar kezelését szakképzett terapeuták végzik, egyéb módszerek mellett a művészetterápiákat is alkalmazzák. A…
PEOPLE TEAM tábor

Kalandok költekezés nélkül

Mikor töltöttél el utoljára egy teljes napot vásárlás nélkül? Lehetséges egyáltalán a mai korban, hogy 24 órán…
PEOPLE TEAM tábor

Vince – teli a pince

Tegnap, hiába van január, a faültetésről írtam, most pedig a szőlőről, szintén a tél végén.…
PEOPLE TEAM tábor

Elmúlt, de nem nyomtalanul

Ma újra korán kellett kelnem. Véget ért az őszi szünet. November 6-a van, hétfő, és…