Dinnye, málna, barack stb. (4)
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A magyarul őszibaracknak nevezett gyümölcs – neve ellenére – nyár közepétől szüretelhető. A helyes elnevezése ilyenformán a barack lenne, viszont barack gyűjtőnév alatt a kajszibarackot is értjük, így marad az őszi előtag. A sima héjú változatát nevezik nektarinnak, avagy kopasz baracknak. Sokáig Perzsiát tartották az őshazájának, viszont kutatásokkal ezt nem sikerült bizonyítani. A mai álláspont szerint valószínűbb, hogy Kínából származik. Az ottani irodalomban már időszámításunk előtt több száz évvel több helyen is említik. Európába Itálián, majd Franciaországon keresztül terjedt el. A termesztésének fellendülése megegyezik a kereszténység terjesztésének időszakával, mivel a legügyesebb termesztői szerzetesek voltak. Kolostorok kertjeiben nevelték és szaporították az őszibarackot. Franciaországban jöttek létre az első faiskolák, ahol 1628-ban már 27 fajtáról tettek említést. A Magyarországon nemesített fajtája, a budaörsi barack a 20. század első felében egész Európa elismerését kivívta. Az őszibarack legközelebbi rokona nem a kajszibarack, hanem a mandula. Sok benne a C-vitamin és a B-vitamin, magas a kálium-, a nátrium-, az antioxidáns- és a niacintartalma. Ez utóbbi segít a koleszterinszint normalizálásában. Készülhet belőle lekvár, sütemény, befőtt és leves is. Jól passzol továbbá húsok mellé.

A sárgabarack nem az őszibarackkal áll a legközelebbi rokonságban, hanem a szilvával. A kajszi Közép-Ázsiából vagy Kínából származik. Az Európai Unió területén, így hazánkban is nagyon nagy területen folyik a termesztése. Magyarországon a török hódoltság idején kezdtek foglalkozni a termesztésével, majd később saját fajták előállításával. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ezzel erősíti az immunrendszert, segítve a betegségek megelőzését. A magjából készült olaj a szépségiparban kedvelt alapanyag, mivel serkenti a hajnövekedést és széppé varázsolja a bőrt. A kajszibarackról mindenkinek a lekvár jut először eszébe. Érdemes azonban az aszalt változatát is kipróbálni, mivel ebben a formában megőrzi a benne lévő hasznosanyag-tartalmát.

Őszibarack joghurttal és zabpehellyel, ahogy én készítem:

– 2 db őszibarack

– 280 g joghurt

– zabpehely

– méz

Az őszibarackot megmossuk és felkockázzuk. Két nagyobb pohárba egymásra rétegezzük a hozzávalókat. Alulra gyümölcsöt, rá a zabpelyhet, arra a joghurtot. Minden joghurtrétegre csurgassunk mézet. Keverhetünk bele más gyümölcsöt is. Áfonyával is nagyon finom.

L. Molnár Edit


Dinnye, málna, barack stb. (3)
Fehér éjszakák

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Lángoskészítés (I)

A lángos hungarikum. Kelt tésztás sült lepény. Arra biztatlak, hogy süss otthon anyukáddal, nagymamáddal. Ha…
PEOPLE TEAM tábor

A magyar egészségügy napja

– Nagypapa, menjünk a játszótérre! – kérte Matyi. – Most nem lehet, kisunokám. Végre kaptam…
PEOPLE TEAM tábor

Bajai vagy szegedi?

Kedvenc nyári kajáink: a halászlé. Nem csak a karácsonyi asztalnál esszük szívesen, hiszen a jó…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Tanuljunk a szabadban!

A jó idő beköszöntével diákok és tanárok szívesen engedelmeskednének a címben szereplő felszólításnak. A tanterem…
PEOPLE TEAM tábor

Tájékoztatónk hétfőn az MI szerint

Hétfőn tájékoztatót tartunk a 2023-as PEOPLE TEAM-táborozásról. Megszólítottuk a mesterséges intelligenciát: „Milyen kérdéseket tennél fel…
PEOPLE TEAM tábor

Kacsát a netről?

Amikor a nagymamád vasárnap este közli, „Gyerekek, holnap estére kacsasültet készítenék!”, hogyan oldjátok meg? Elgondolkodtál…
PEOPLE TEAM tábor

Hamvazószerda

Nagymama hazajött a templomból, és csupa kosz volt a homloka. Le akartam neki törölni, de…