Gipszöntés otthon (I)

Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

Amiről most írok, akár kétnapos elfoglaltságot is jelenthet számodra a nyáron. A gipszöntés fortélyait mutatom meg, remélem, sikerült a megvalósításhoz a legegyszerűbb módszert megtalálnom. Ha nincs kedved pepecselni, akkor a boltban is tudsz vásárolni kész formákat, ekkor csak annyi lesz a dolgod otthon, hogy kifested a figurákat. Ez is jó mókának ígérkezik, de az én „receptemmel” igazi tudósnak érezheted magad, aki különböző anyagokkal dolgozik és kísérletezik.

Mi is az a gipsz? Finomra őrölt, fehér színű por. Gipszmárványból állítják elő, 180 foknál nem magasabb hőmérsékleten égetik. Több fajtája van: gyógyászati, formázó- és vakolatgipsz. Az első a legtisztább, a legfinomabbra őrölt és leghamarabb megkötő. A másik majdnem ugyanannyira tiszta és finomra őrölt, a különbség csak annyi, hogy lassabban köt meg. 4-20 perc alatt keményedik meg. A kezdete az az időpont, amikor a habarcs sűrűsödni kezd, a vége akkor van, amikor a gipsz teljesen keménnyé válik. A vakolatgipszre egy egész ipar épült, a kőművesek ennek megfelelő arányosítását évekig tanulják.

Ha a habarcsot hosszú ideig keverjük, vagy laza marad az állaga, vagy nem köt meg, ha mégis, akkor a száradás után megrepedezik. Ezért gyorsan, fél-másfél perc alatt kell elkészítened, hogy még a kötés előtt fel tudd használni.

Mielőtt elkezdenéd a munkát, figyelmeztetlek arra, hogy a gipsz is gyorsan köt, száradás közben pedig a térfogat 1 százalékkal növekedni fog. Ezért érdemes kicsit kevesebbet öntened a formába. Kereszthuzatban nem szabad szárítani (megint csak repedhet), de a meleg levegő a segítségedre lehet. 60 fok fölé ne menj, ha sütőbe teszed, mert akkor ugyancsak tönkremegy a munkád. Ha meghaladja, szét fog esni, elveszíti a tartósságát, repedések keletkeznek majd rajta.

Tudom, most úgy tűnik, mintha nem haladtunk volna semmit előre, de sok fontos háttér-információt megtudtál, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy hibátlan formákat készíts. Nemsokára folytatjuk!

Kropokné Kiss Éva


Előző bejegyzés
Ételek főtt kukoricából (I)
Következő bejegyzés
Gipszöntés otthon (II)
Kapcsolódó

Még több

This will close in 21 seconds