Vatikáni Könyvtár
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

Bizonyára hallottál már a Vatikánról. Állam az államban, ugyanis Rómában található, területe mindössze 0,44 négyzetkilométer, a lakosság száma 2019-ben 453 fő volt. Kik élnek itt? A mindenkori pápa, az egyházi méltóságok és a svájci gárdisták, akik őket védik. Miért írok erről? A múltkor a könyvtárak, a könyvek fontosságát hangsúlyoztam. Ugyan ez valójában nem nyári ötlet, de hozzátartozik az alapműveltséghez, és mert rendelkezik egy nagyon régi és nagyon sok értékes dokumentumot tartalmazó könyvtárral, amit érdemes megismerned. Lehet, hogy a tudóstáborban is találkozol majd ezzel a témával.

V. Miklós pápa alapította 1448-ban 350 görög, héber és latin nyelvű kódexszel. Az első főkönyvtáros 1481-ben készített leltárt, akkor már 3500 mű volt a tulajdonukban. A jelenleg használatban lévő épületet 1587-ben kezdték el építeni, ami 2007 és 2010 között felújításra szorult. A Szent Annáról elnevezett kapun át lehet ide bejutni, belül barokk fabútorokon, polcokon vannak a dokumentumok, gyűjtemények.

Jelenleg 75 000 kéziratot, 1,1 millió nyomtatott könyvet őriznek, ebből 8500 ősnyomtatvány. A leghíresebb darabja a Codex Vaticanus, a legrégebbi ismert Biblia-kézirat. Az éremgyűjteménye is nagyon ismert. Történelmi, jogi, filozófiai és tudományos munkákkal találkozhatunk itt. De kik is láthatják ezeket a csodákat? Nagyon kevesen sajnos. Meg kell felelni az alábbi követelményeknek: ajánlást kell vinni egy ismert intézettől, kutatótól, diploma szükséges, megfelelő nyelvismeret, feddhetetlen erkölcs. Körülbelül 20 magyar kutat itt. Minden digitalizált, honlappal is rendelkeznek. Címe: digi.vatlib.it. Remélem, hogy felkeltettem a kíváncsiságod, és utánanézel!

Kropokné Kiss Éva

Óriásbuborék
Vatikáni Titkos Levéltár (I)

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Nem támadt kedvem hazatelefonálni

Virág négy éven át táborozott a PEOPLE TEAM-ben, legutóbb azonban táboroztatónak jelentkezett a kecskeméti gyerekfesztiválra.…
PEOPLE TEAM tábor

Hová szökik?

Az idei évünk szökőév, a naptárunk 2024. február 24-ét szökőnapként jelöli. Ez egy névnap nélküli…
PEOPLE TEAM tábor

Csillagnézés tanulással

A PEOPLE TEAM nyári táborának táboroztatóit meginterjúvoló sorozatunkat Lillával folytatjuk. Mutatkozz be, kérlek! Beretka Lilla…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Trambulinozás

A trambulin szintén korszakunk kedvelt szabadtéri játéka. Az inuit nép használta először. Játékként és életmentő…
PEOPLE TEAM tábor

Fára mászni még mindig jó!

Az előző cikkem az emberre irányította a figyelmet, a mostani az állatvilágra fókuszál. A fára…
PEOPLE TEAM tábor

Tollaslabda

A mai nap a tollaslabdát mutatom be neked. Nagyon sok ember számára ismert, egymással szemben…
PEOPLE TEAM tábor

A csacsihal

Kedvenc nyári kajáink: hekk és más sült halak. A hamisítatlan balatoni hekk – sokáig élt…
PEOPLE TEAM tábor

Rómától Mexikóig

Kedvenc nyári kajáink: palacsinta. Ha palacsintáról van szó, nem feltétlenül a nyár jut eszünkbe. Hiszen…
PEOPLE TEAM tábor

Gurulunk

A gurulni, gurulunk szóról rengeteg embernek a görkorcsolyázás jut eszébe. A technikai sportok közé soroljuk.…