Desszert hóból
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: fagylalt. Ha nyár, akkor fagyi! Kétnaponta, naponta, akár naponta többször. Nincs semmi, ami jobban esne a hőségben, mikor levegőt venni is nehéz. Megszámoltad már, hány gombócot eszel meg egy nyár alatt? És egyszerre? Mennyi a rekordod?

A fagyit valószínűleg már az ókorban is ismerték, Kínában a gazdagabbak fogyasztották a hóból, tejből és gyümölcsökből kevert édességet. Az ipari forradalom kezdetéig azonban a tehetősek desszertje maradt, mivel az előállítása, de leginkább a hűtése nagy kihívás volt, és jelentősen növelte a költségeit. A 19. századra terjedt el annyira, hogy a legtöbb kávéházban kaphatóvá vált világszerte. A tölcsér tette azonban igazán népszerűvé, mert így hordozhatóvá, bárhol fogyaszthatóvá vált. A 20. század első negyedében a jégkrémpálcika szabadalmaztatásával a fagyi csomagolt változata, a jégkrém is forgalomba került.

Magyarországra osztrák közvetítéssel jutott el már a 18. században, és a 19. század végére kedvenccé, főleg a gyerekek kedvencévé vált. Bizonyos receptek bort és pezsgőt is adtak a fagylalthoz, így téve érdekessé a felnőttek számára is. Az alaprecept tejből, cukorból, tojásból és az ezekhez adott különféle ízesítőkből áll. Mára sokféle fajtáját ismerjük. A gyümölcs- és krémfagylaltok mellett igen kedveltek a parfék, amelyek tejszínhabbal készülnek, és a sörbetek, amelyek nem tartalmaznak tejterméket. Különlegesség a sült fagylalt, amelyet tojásfehérjével borítanak, és hirtelen kisütnek. Így lesz egyszerre ropogós kívül, és marad puha belül.

Az ízeknek pedig csak a képzeletünk szab határt. A legáltalánosabb csoki, vanília és eper hármas mellett mindenféle gyümölcsös, süteményt utánzó ízzel találkozhatunk. A világban számos különös, bizarr íz létezik a kísérletező kedvűek számára. A polipos és a szalonnás fagylalt mellett rábukkanhatunk krokodiltojás-, hotdog- vagy nyerslóhús-ízűekre is.

A felhasznált tej miatt kedvenc nyári édességünk sok kalciumot és vitamint tartalmaz, azonban kevésbé jó hír, hogy sok benne a telített zsírsav és a cukor is. Persze manapság rengeteg egészséges változata is kapható. Ez a gyors, otthon is elkészíthető változata viszont csak gyümölcsöt tartalmaz.

Fagyi, ahogy én készítem:

– banán

– bármilyen fagyasztott gyümölcs (én a bogyósokat preferálom)

Turmixoljuk ízlésünknek megfelelően. Lehet darabos vagy teljesen homogén állagú is. Próbáljátok ki!

Ez az írás a „Kedvenc nyári kajáink” sorozat egyik darabja.

L. Molnár Edit

Slime készítése otthon
Ügyességi játékok

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Elemlámpázás

A kempingezéshez kapcsolódik a következő cikkem. Biztosan sokatoknak eszébe jutott már, hogy milyen lehet éjjel…
PEOPLE TEAM tábor

Dinnyeevés (II)

A különböző fajtáknál hagytuk abba múltkor. Most jöjjön még egy kis áttekintés, utána pedig megosztom…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Tollaslabda

A mai nap a tollaslabdát mutatom be neked. Nagyon sok ember számára ismert, egymással szemben…
PEOPLE TEAM tábor

Ügyességi játékok

Az első ügyeségi játék, amiről írni szeretnék neked, az az ördögbot. A cirkuszból lehet ismerős,…
PEOPLE TEAM tábor

Fagylaltkészítés

Régen sütöttünk-főztünk együtt! A könyvtári blokk után a mai alkalomra fagyikészítésre gondoltam, mert ha nyár,…
PEOPLE TEAM tábor

Három kontinens fúziója

Kedvenc nyári kajáink: hamburger. Ha hamburger, akkor Amerikai Egyesült Államok? Nem ilyen egyszerű a dolog.…
PEOPLE TEAM tábor

Óriásbuborék

A buborékfújást mindenhol ismerik a világon, nálunk is a legkedveltebb tevékenységek közé tartozik. A jó…