Desszert hóból
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: fagylalt. Ha nyár, akkor fagyi! Kétnaponta, naponta, akár naponta többször. Nincs semmi, ami jobban esne a hőségben, mikor levegőt venni is nehéz. Megszámoltad már, hány gombócot eszel meg egy nyár alatt? És egyszerre? Mennyi a rekordod?

A fagyit valószínűleg már az ókorban is ismerték, Kínában a gazdagabbak fogyasztották a hóból, tejből és gyümölcsökből kevert édességet. Az ipari forradalom kezdetéig azonban a tehetősek desszertje maradt, mivel az előállítása, de leginkább a hűtése nagy kihívás volt, és jelentősen növelte a költségeit. A 19. századra terjedt el annyira, hogy a legtöbb kávéházban kaphatóvá vált világszerte. A tölcsér tette azonban igazán népszerűvé, mert így hordozhatóvá, bárhol fogyaszthatóvá vált. A 20. század első negyedében a jégkrémpálcika szabadalmaztatásával a fagyi csomagolt változata, a jégkrém is forgalomba került.

Magyarországra osztrák közvetítéssel jutott el már a 18. században, és a 19. század végére kedvenccé, főleg a gyerekek kedvencévé vált. Bizonyos receptek bort és pezsgőt is adtak a fagylalthoz, így téve érdekessé a felnőttek számára is. Az alaprecept tejből, cukorból, tojásból és az ezekhez adott különféle ízesítőkből áll. Mára sokféle fajtáját ismerjük. A gyümölcs- és krémfagylaltok mellett igen kedveltek a parfék, amelyek tejszínhabbal készülnek, és a sörbetek, amelyek nem tartalmaznak tejterméket. Különlegesség a sült fagylalt, amelyet tojásfehérjével borítanak, és hirtelen kisütnek. Így lesz egyszerre ropogós kívül, és marad puha belül.

Az ízeknek pedig csak a képzeletünk szab határt. A legáltalánosabb csoki, vanília és eper hármas mellett mindenféle gyümölcsös, süteményt utánzó ízzel találkozhatunk. A világban számos különös, bizarr íz létezik a kísérletező kedvűek számára. A polipos és a szalonnás fagylalt mellett rábukkanhatunk krokodiltojás-, hotdog- vagy nyerslóhús-ízűekre is.

A felhasznált tej miatt kedvenc nyári édességünk sok kalciumot és vitamint tartalmaz, azonban kevésbé jó hír, hogy sok benne a telített zsírsav és a cukor is. Persze manapság rengeteg egészséges változata is kapható. Ez a gyors, otthon is elkészíthető változata viszont csak gyümölcsöt tartalmaz.

Fagyi, ahogy én készítem:

– banán

– bármilyen fagyasztott gyümölcs (én a bogyósokat preferálom)

Turmixoljuk ízlésünknek megfelelően. Lehet darabos vagy teljesen homogén állagú is. Próbáljátok ki!

Ez az írás a „Kedvenc nyári kajáink” sorozat egyik darabja.

L. Molnár Edit

Slime készítése otthon
Ügyességi játékok

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Más táborba már nem is mennék

Változatos programok, jó társaság, barátságos táboroztatók. Dávid kétszer járt a PEOPLE TEAM-ben (PT), és azóta…
PEOPLE TEAM tábor

Fagylaltkészítés

Régen sütöttünk-főztünk együtt! A könyvtári blokk után a mai alkalomra fagyikészítésre gondoltam, mert ha nyár,…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Pizzasütés 2.

Szia! Remélem, kíváncsian vártad a második részt. Folytassuk az alapmártás elkészítésével és a feltétek bemutatásával!…
PEOPLE TEAM tábor

A csacsihal

Kedvenc nyári kajáink: hekk és más sült halak. A hamisítatlan balatoni hekk – sokáig élt…
PEOPLE TEAM tábor

Vízparti játékok 2.

A cikkem második részében további vízparti ötleteket hoztam neked, amelyeket csak és kizárólag vízközelben tudsz…
PEOPLE TEAM tábor

Tollaslabda

A mai nap a tollaslabdát mutatom be neked. Nagyon sok ember számára ismert, egymással szemben…
PEOPLE TEAM tábor

Brazil homokvárak

A homokvárak hallatán nekem elsőként Brazília jut eszembe. A csodás tengerpart, napfény, megannyi szép, homokból…
PEOPLE TEAM tábor

Kagylógyűjtés 3.

Most biztosan meglepődsz, hogy már a harmadik írások foglalkozik a kagylók gyűjtésével és felhasználásával. Magam…