Street food és hungarikum

Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: kürtőskalács. Persze nemcsak nyáron, de nyáron is! Nincs fesztivál kürtőskalács nélkül, nincs kürtőskalácsárus kígyózó sorok nélkül. Ez jól mutatja, hogy mennyire népszerű édességről van szó. Valóban nehéz ellenállni az édes fahéjas illatának, ropogós külsejének és omlós belsejének.

A kelt tésztából készített sütemény jellegzetességét az elnevezésében is visszaköszönő alakja adja. A tésztából sodort szalagokat készítenek, amelyeket átfedéssel tekernek fel a csonka kúp alakú sütődorongra, így a szélek összesülnek, és létrejön az említett kürtőforma. A feltekert tésztát kristálycukorba forgatják, majd faszénparázs felett sütik készre. A sütés során a cukor karamellizálódik, és ropogós bevonatot képez. A készre sült, még forró kalácsokat megforgatják cukorral kevert darált dióban, kakaóporban, fahéjban, kókuszreszelékben vagy egyéb, édes ízű hozzávalóban. Régebben kifejezetten ünnepi alkalmakra készült, manapság már hétköznapokon is találkozhatunk vele.

Jellemzően európai édesség, amelyről már az 1450-es évekből találtak írásos feljegyzéseket. Magyarországon a 18. század elején vált népszerűvé a nemesség körében, majd a század végére a teljes magyar nyelvterületen elterjedt népi és polgári körökben egyaránt. A polgárosodás és az urbanizáció hatására azonban a 20. század elején visszaszorult Székelyföldre, a városokban pedig a tortaféleségek vették át a helyét. 1989-től, a rendszerváltástól vált fokozatosan újra divatossá. A székely falvakba látogató turisták tették ismét népszerűvé hazánkban. Mára világszerte ismerik és készítik ezt az édességet, amelyet 2015-ben hungarikummá nyilvánítottak.

Kürtőskalács, ahogy én készítem:

– 50 dkg liszt

– 2 tojás

– 2,5 dl langyos tej

– 6 dkg cukor

– 6 dkg olvasztott vaj

– 3 dkg élesztő

– citromhéj

– kristálycukor, kakaópor, darált dió és egyebek a forgatáshoz

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Ha ez kész, összekeverjük a hozzávalókat, és meleg helyen egy órán át kelesztjük a tésztát. A megkelt tésztából csíkokat sodrunk és a sütődorongra átfedéssel felcsavarjuk. Sütődorong vásárokban, kézművespiacokon, de néha nagyáruházakban is kapható. Cukorba forgatás után parázs felett, folyamatosan forgatva sütjük. Otthon is elkészíthető sütőben, alufóliával borított, hőálló üvegre/edényre tekerve. Ha lehet, próbáljátok ki parázson, úgy az igazi.

Ez az írás a „Kedvenc nyári kajáink” sorozat egyik darabja.

L. Molnár Edit

Kavicsfestés
Vízparti játékok 1.

LEGFRISSEBB

KAPCSOLÓDÓ