Street food és hungarikum
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: kürtőskalács. Persze nemcsak nyáron, de nyáron is! Nincs fesztivál kürtőskalács nélkül, nincs kürtőskalácsárus kígyózó sorok nélkül. Ez jól mutatja, hogy mennyire népszerű édességről van szó. Valóban nehéz ellenállni az édes fahéjas illatának, ropogós külsejének és omlós belsejének.

A kelt tésztából készített sütemény jellegzetességét az elnevezésében is visszaköszönő alakja adja. A tésztából sodort szalagokat készítenek, amelyeket átfedéssel tekernek fel a csonka kúp alakú sütődorongra, így a szélek összesülnek, és létrejön az említett kürtőforma. A feltekert tésztát kristálycukorba forgatják, majd faszénparázs felett sütik készre. A sütés során a cukor karamellizálódik, és ropogós bevonatot képez. A készre sült, még forró kalácsokat megforgatják cukorral kevert darált dióban, kakaóporban, fahéjban, kókuszreszelékben vagy egyéb, édes ízű hozzávalóban. Régebben kifejezetten ünnepi alkalmakra készült, manapság már hétköznapokon is találkozhatunk vele.

Jellemzően európai édesség, amelyről már az 1450-es évekből találtak írásos feljegyzéseket. Magyarországon a 18. század elején vált népszerűvé a nemesség körében, majd a század végére a teljes magyar nyelvterületen elterjedt népi és polgári körökben egyaránt. A polgárosodás és az urbanizáció hatására azonban a 20. század elején visszaszorult Székelyföldre, a városokban pedig a tortaféleségek vették át a helyét. 1989-től, a rendszerváltástól vált fokozatosan újra divatossá. A székely falvakba látogató turisták tették ismét népszerűvé hazánkban. Mára világszerte ismerik és készítik ezt az édességet, amelyet 2015-ben hungarikummá nyilvánítottak.

Kürtőskalács, ahogy én készítem:

– 50 dkg liszt

– 2 tojás

– 2,5 dl langyos tej

– 6 dkg cukor

– 6 dkg olvasztott vaj

– 3 dkg élesztő

– citromhéj

– kristálycukor, kakaópor, darált dió és egyebek a forgatáshoz

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Ha ez kész, összekeverjük a hozzávalókat, és meleg helyen egy órán át kelesztjük a tésztát. A megkelt tésztából csíkokat sodrunk és a sütődorongra átfedéssel felcsavarjuk. Sütődorong vásárokban, kézművespiacokon, de néha nagyáruházakban is kapható. Cukorba forgatás után parázs felett, folyamatosan forgatva sütjük. Otthon is elkészíthető sütőben, alufóliával borított, hőálló üvegre/edényre tekerve. Ha lehet, próbáljátok ki parázson, úgy az igazi.

Ez az írás a „Kedvenc nyári kajáink” sorozat egyik darabja.

L. Molnár Edit

Kavicsfestés
Vízparti játékok 1.

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Márk napja

– Nézzétek! – kiáltott fel Nagyapa, amikor unokáival egy szántóföld mellett sétáltak el. – Már…
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Summerhill: iskola másként

A Summerhill Iskola Suffolkban, Angliában található. Alapítója Alexander Sutherland Neill skót pedagógus, oktatáselméleti szakember, a…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Aszfaltrajz

Az utcai művészet tág fogalom. Magában foglalja a zenészeket, a pantomimeseket és a rajzművészeket is,…
PEOPLE TEAM tábor

Találd ki előre!

Két és fél hónap vakáció… hm, több mint elégnek tűnik. Aztán elszaladnak a hetek, és…
PEOPLE TEAM tábor

A mezítlábas gyalogos

Kedvenc nyári kajáink: lecsó. Nincs nyár lecsó nélkül. Olyannyira, hogy zöldségeseknél és boltokban egyaránt láthatjuk…
PEOPLE TEAM tábor

Desszert hóból

Kedvenc nyári kajáink: fagylalt. Ha nyár, akkor fagyi! Kétnaponta, naponta, akár naponta többször. Nincs semmi,…
PEOPLE TEAM tábor

Babzsák (2)

Szia! Remélem, hogy megtaláltad a legjobb, legszebb, legegyedibb anyagot a babzsákodhoz. Akkor most folytassuk, ahol…
PEOPLE TEAM tábor

Magyar street food

Kedvenc nyári kajáink: lángos. Nyár, vízpart, lángos. Sokunk fejében kapcsolódik össze a meleggel és a…