Három kontinens fúziója
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: hamburger. Ha hamburger, akkor Amerikai Egyesült Államok? Nem ilyen egyszerű a dolog. Sőt, a következő tipp, a Hamburg sem igaz maradéktalanul. Sokak kedvence, a hamburger igen hosszú utat járt be, és három kontinens is szerepet játszott a létrejöttében.

A nyers, aprított, fűszerezett hús fogyasztását a tatárok ismertették meg az oroszokkal a középkor során. Ez az étel jutott el később a német kereskedővárosokba is, ahonnan aztán Európa-szerte megismerték.

A szendvicset John Montaguról, Sandwich grófjáról nevezték el, ő fogyasztott kenyérszeletek közé tett húst. Ehhez Németországban és Ausztriában zsemlét használtak. A 19. században, a nagy kivándorlási hullám hatására jutott el Amerikába ez az étel, amely Hamburgról, a legforgalmasabb kikötővárosról kapta a nevét. New Yorkban a század közepétől kínálták a hamburg steaket, a kenyérrel felszolgált, fűszeres darált húst. A marhatenyésztés folyamatos növekedésével és a hús árának csökkenésével ez az étel egyre népszerűbbé vált. Ennek ellenére mégsem volt mindenhol elérhető, ezeken a helyeken sertéshússal pótolták. Ebben a változatban megtalálható volt a saláta, a sajt, a hagyma és a majonéz is, és a húspogácsa mellett főtt sertésnyelvet és szalonnát is tartalmazhatott. Gyorsan a vásárok kedvelt ételévé vált, és hogy menet közben is fogyasztható legyen, zsemlébe téve árusították. A gazdasági világválság idején vált igazán elterjedtté, mivel olcsó volt, csupán öt centbe került. Az 1930-as években alapult meg a McDonald’s. A kezdeti hot dog árusítás után hamar felismerték, hogy bevételük jelentős része a hamburgerekből származik, így áttértek annak készítésére és forgalmazására.

Manapság a burger szót már nem csak a marha-, illetve a sertéshúspogácsát tartalmazó szendvicsekre használják. Ezzel az elnevezéssel készülnek halat vagy szárnyast tartalmazó, illetve vegetáriánus szendvicsek is.

Hamburger, ahogy én készítem:

– 40 dkg darált marhahús

– 1 evőkanál paprikakrém

– 2 db hamburgerzsemle

– ketchup, mustár, majonéz – ízlés szerint

– sajt – a legjobb a cheddar

– saláta, uborka, lila hagyma, paradicsom

– olaj a hús sütéséhez

A darált húshoz hozzákeverjük a paprikakrémet. A masszát elfelezzük, két húspogácsát formázunk belőle. Ezeket olajon, serpenyőben oldalanként 4-4 percig sütjük. A zsemléket félbevágjuk, belsejüket kicsit megpirítjuk, majd ízlés szerint megpakoljuk. Aki bátrabb, próbálkozhat saját bucival is.

L. Molnár Edit

Kupakokból játékok (3)
Babzsák (1)

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Fagyosszentek

– Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget! – dudorászta Matyi. – El vagy tévedve,…
PEOPLE TEAM tábor

Grillezés (I)

Sok programot ajánlottam már neked a nyárra. A következőt kint is és bent is végre…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Nem csupán napközis

A nyár messzinek és végtelennek tűnik, de az idő gyorsan repül. Nem érdemes az utolsó…
PEOPLE TEAM tábor

Pizzasütés 2.

Szia! Remélem, kíváncsian vártad a második részt. Folytassuk az alapmártás elkészítésével és a feltétek bemutatásával!…
PEOPLE TEAM tábor

Óriásbuborék

A buborékfújást mindenhol ismerik a világon, nálunk is a legkedveltebb tevékenységek közé tartozik. A jó…
PEOPLE TEAM tábor

Ügyességi játékok

Az első ügyeségi játék, amiről írni szeretnék neked, az az ördögbot. A cirkuszból lehet ismerős,…
PEOPLE TEAM tábor

Sátorban aludni

Ha nyár, akkor kaland és élmény. Régen írtam kinti programról. Jöhet egy sátrazás éjjel az…