Pétanque
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

A pétanque francia eredetű golyójáték. Azért írok róla, mert Magyarország strandjain és parkjaiban is egyre népszerűbb. A nyári ötletek közé kívánkozik, egyszer érdemes mindenkinek kipróbálni.

A franciák már a középkortól kezdve játszották a különböző változatait, főleg a hadseregben. Ezzel a szenvedélyükkel kivívták az éppen trónon lévő király haragját. IV. Károly még be is tiltotta azért, hogy ne vonja el a férfiak figyelmét a feladatuktól, elvégre nem játékra szerződtette őket.

Játszható egyéniben (egy egy ellen), duplettben (kettő kettő ellen, három golyóval) és triplettben (három három ellen, játékosonként két golyóval).

Maga a golyó fém, átmérője 70,5 és 80 milliméter közötti. Vannak amatőr- és versenygolyók (ezek sokkal drágábbak). A pálya vízszintes, alsó rétege tömör homok. Nagysága 15 méter hosszú és 4 méter széles, de természetesen lehetnek eltérések. Füves, műfüves, nagy kavicsos felület nem alkalmas játékra, mert az eszközök elsüllyedhetnek, elgurulhatnak és pattoghatnak is. A dobókör 50 centiméter átmérőjű, mozgatható, de egy körön (amíg minden résztvevő dob egyet) a helyén kell maradnia. Először a kezdő ember az Öcsi nevű golyót dobja el (Öcsi fából, esetleg műanyagból készül, nem mágnesezhető, és 30 milliméter átmérőjű). A cél mindig az, hogy a csapat vagy az egyéni versenyző nem érhet hozzá senkihez, semmihez, és az utána következő dobások minél közelebb kerüljenek hozzá. A meccs 13 pontig tart. A dobás pillanatától egészen a célba érésig tilos elmozdulni lábbal a dobószögből. A golyó eldobásának mindig azonos módon, lefelé tartott tenyérrel kell megtörténnie.

Kropokné Kiss Éva

Gurulunk
Strandröplabda

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Fagyosszentek

– Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget! – dudorászta Matyi. – El vagy tévedve,…
PEOPLE TEAM tábor

Grillezés (I)

Sok programot ajánlottam már neked a nyárra. A következőt kint is és bent is végre…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Tábor, pályázat, filmek

A MESZK Bács-Kiskun Vármegyei Területi Szervezet videópályázatot hirdet általános iskolák 6–7. osztályos tanulói részére, 20–40 másodperc…
PEOPLE TEAM tábor

Brazil homokvárak

A homokvárak hallatán nekem elsőként Brazília jut eszembe. A csodás tengerpart, napfény, megannyi szép, homokból…
PEOPLE TEAM tábor

Nem csupán napközis

A nyár messzinek és végtelennek tűnik, de az idő gyorsan repül. Nem érdemes az utolsó…
PEOPLE TEAM tábor

Kavicstársas

Általában karácsony előtt kapnak nagyobb hangsúlyt a kézzel készített ajándékok. Ilyenkor mindig azt nyomatékosítják a…
PEOPLE TEAM tábor

Fára mászni még mindig jó!

Az előző cikkem az emberre irányította a figyelmet, a mostani az állatvilágra fókuszál. A fára…
PEOPLE TEAM tábor

Kagylógyűjtés 1.

A kagylógyűjtés történhet Magyarországon és tengerparton. Itthon más típusú kagylókat találunk, egészen nagyokat is. Ezeket…