Dinnye, málna, barack stb. (1)
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A tavasz végétől induló időszak igazi Kánaán a gyümölcskedvelőknek. Egymás után virágoznak a fák és a cserjék, és érnek be a finomabbnál finomabb termények. A legtöbb fajta tartósítására és befőzésére is van lehetőség, de azért mégis a fáról, frissen leszedve, a magokat szétköpködve az igazi élmény.

Legkorábban a cseresznye terem, már májusban pirosodnak egyes korai fajták gyümölcsei. I. e. 72-ben érkezett a Római Birodalomba Kis-Ázsiából, a mai Törökország területéről, majd innen exportálták Európába. Fő termelője a mai napig Törökország, de Amerikában és egész Európa-szerte jelentős mennyiséget termelnek belőle. Magas C-vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett vértisztító, érvédő, szívizom-erősítő és gyulladáscsökkentő hatása is ismert. Főleg frissen vagy süteménybe sütve, esetleg befőttként fogyasztják. Nem sokan készítik, de nagyon finom lekvár főzhető belőle.

Szintén korán jelenik meg a piacokon és a kertekben a nagy kedvenc, az eper is. Hivatalosan ezt nevezik kerti szamócának, és eredete két, Amerikából érkező szamócafaj kereszteződésének köszönhető. A kicsi, de finom chilei szamócából és a nagy és piros virginiai szamócából jött létre egy véletlen folytán a 18. századi Franciaországban. Számos fajtáját a nagy alkalmazkodóképessége miatt a világ minden táján termesztik. C-vitaminban, antioxidánsokban gazdag növény, amely segíti a vércukorszint szabályozását, a szív- és érrendszeri és egyes daganatos betegségek megelőzését. Bár a legfinomabb nyersen, de fagyasztva, szörpként, dzsemként vagy akár liofilizálva télen sem kell lemondanunk róla.

Cseresznyedzsem, ahogy én készítem:

– 2 kg cseresznye

– 50 dkg cukor

– 2 evőkanál citromlé

– 2 csomag dzsemfix

A megmosott, kimagozott cseresznyét és a cukrot 20-30 percig főzzük. Ezután botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a dzsemfixet, és további 20 percig forraljuk. A megtöltött üvegeket ne felejtsük el pár percre fejtetőre állítani, így az üvegben vákuum képződik, biztosítva ezzel a dzsem tartósságát. Száraz, hűvös helyen akár évekig is eláll. Hasonlóan készíthetünk eperdzsemet is, a cukor megduplázásával.

L. Molnár Edit


Dohányzás elleni nap
Dinnye, málna, barack stb. (2)

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Menni a flow-val

Ha Kecskemét, színház és tábor, akkor a PEOPLE TEAM színésztábora és Misi! Feldobtunk neki három…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Melyik listán vagyok?

Mélyen tisztelt Mikulás! Én vagyok Milkó, és hatéves vagyok. Azért írok, mert van egy fontos…
PEOPLE TEAM tábor

Budavári Sikló

A siklózás ötvözi a libegőt és egy kilátóból való nézelődést. A Budavári Sikló az, amit…
PEOPLE TEAM tábor

Csendes éj

A hivatalos ünnep december 25–26., de az igazi ünneplés nálunk karácsony előestéjén, december 24-én zajlik,…
PEOPLE TEAM tábor

De akkor mit csináljak?

Az ősz beköszöntével jönnek a ködös, esős, hideg és szeles napok, amikor legszívesebben az orrunkat…
PEOPLE TEAM tábor

A híres-neves tejkaramella

A mogyoróvajas fudge napját november 20-án ünnepeljük. A fudge egy cukor, vaj és tej felhasználásával…
PEOPLE TEAM tábor

Kacsát a netről?

Amikor a nagymamád vasárnap este közli, „Gyerekek, holnap estére kacsasültet készítenék!”, hogyan oldjátok meg? Elgondolkodtál…