Grillezés (II)
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

Az eszközt kiválasztottad, most a faszén következik. Minden benzinkútnál, szupermarketben, illetve a nagyobb boltokban is tudsz vásárolni. Megkönnyíti a tűzrakást. Sütés előtt 30-40 perccel gyújtsd be, akkor kezdd el a műveletet, ha már csak parázslik, és nem lángol. Úgy ismered fel, hogy vörösen izzik, a felületét pedig szürkés hamu borítja.

Húsokat, gyümölcsöt, sajtokat, zöldségeket is lehet grillezni. Saját kezűleg is készíthetsz pácokat, de boltban is kapható az előbbiekben felsoroltak mindegyikéhez való. Akármelyiket választod, olajra mindenképp szükséged lesz hozzá. A húsokat 2–6 óráig, a halakat 1, a zöldségeket pedig csak fél óráig hagyd állni. A sót hagyd ki, mert megköti a vizet, és kiszárítja a húst.

Páctippeket is kerestem neked. A halhoz citromlé, reszelt citromhéj, fokhagyma, petrezselyem, csili, rozmaring, kapor, kakukkfű keveréke ajánlott. A sertéshúshoz mustár, borecet, szójaszósz, méz, bazsalikom, zsálya, őrölt bors. A csirkehúshoz méz, mustár, szójaszósz, citrom, fokhagyma, rozmaring, fehér bors és koriander. Végül a marhahúshoz fokhagyma, mustár, bors, babérlevél, kömény és szerecsendió.

Üvegedényben, rozsdamentes acélban pácolj, fontos, hogy az anyag ne lépjen reakcióba a hússal. Friss húst vegyél, ne fagyasztottat, mert úgy finomabb lesz. Lehet zsírosabb is, mert az nem szárad ki, nem lesz rágós. Ne legyenek vastagok a hússzeletek, mert nem fognak átsülni. A fanyársakat használat előtt fél órával áztasd be. Mindent készíts előre a kezed ügyébe, így nem kell otthagynod, illetve kapkodnod. A rácsot kend meg olajjal, dörzsöld át szalonnával, mielőtt rátennéd a húst. Nem fog rátapadni az étel, és az íze is finomabb lesz.

Kropokné Kiss Éva


Grillezés (I)
Grillezés (III)

LEGFRISSEBB

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Fára mászni jó!

Köztudott dolog, hogy a fára mászásnak jótékony hatásai is vannak az emberre. Főleg a gyerekekre.…
PEOPLE TEAM tábor

Magyar street food

Kedvenc nyári kajáink: lángos. Nyár, vízpart, lángos. Sokunk fejében kapcsolódik össze a meleggel és a…
PEOPLE TEAM tábor

Legyező kézzel (II)

Szia! Akkor folytassuk a legyezőkészítés történetével és magával a gyártási folyamat megismerésével. Eddig a japán…
PEOPLE TEAM tábor

Kagylógyűjtés 3.

Most biztosan meglepődsz, hogy már a harmadik írások foglalkozik a kagylók gyűjtésével és felhasználásával. Magam…
PEOPLE TEAM tábor

Kupakokból játékok (2)

Figyelem! Folytatás következik. Színvarázs a hatodik játék a sorban. Ehhez nagyon sok kupak kell, lehetőleg…
PEOPLE TEAM tábor

Pétanque

A pétanque francia eredetű golyójáték. Azért írok róla, mert Magyarország strandjain és parkjaiban is egyre…