Budavári Sikló
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

A siklózás ötvözi a libegőt és egy kilátóból való nézelődést. A Budavári Sikló az, amit kipróbálok. Még nem döntöttem el, hogy a barátaimmal vagy a családdal. Bár a múltkor írtam arról, hogy a Budapest Retro Élményközpontba anyukámmal megyek, ez is retró, ha jobban belegondolok, és bele is fér egy napba az egész. Mindennap 8 és 22 óra között várja az utasokat. A sikló völgyállomása a Clark Ádám téren van, az alagút mellett található. A hegyállomás pedig a Szent György téren, a Budavári Palota és az elnöki palota között helyezkedik el. A felnőttjegy 4000 forintba, a gyerek pedig 2000-be kerül. Mit érdemes tudni róla? Ez egy különleges vasút, a Duna-parti látkép szerves része, 1987 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján is.

1868 és 1870 között épült, Széchenyi Ödön, Széchenyi István fiának a kezdeményezésére. Lyonban látta az eredetit, onnét hozta magával az ötletet. 1870. március 2-án avatták fel, ehhez hasonló csak a fent említett Lyonban működött. Rövid idő alatt nagy forgalmat bonyolított le. A második világháború megpróbáltatásait nem élte túl, légi bombatámadás érte. Üzemeltetése egészen 1985-ig, a nagy restaurálásig szünetelt. 1986. június 4-én indult újra, és azóta is sokak kedvence. Napjainkban az utaslétszám 500 000 és 1 millió között mozog.

A pálya 95 méter hosszú, az alsó és a felső állomás közötti szintkülönbség 50 méter. Két kocsija van, az egyik lefelé, a másik pedig felfelé halad. 1,5 m/s a sebessége az utasok kérésére. Az alagút felőli kocsit Margitnak, a másikat Gellértnek hívják.

Kéthetente tartják karban, tavasszal és ősszel pedig 5-5 napra leállítják, hogy minden szükséges ellenőrzést elvégezzenek rajta.

Miközben anyával utazunk rajta (közben eldöntöttem, hogy vele megyek), élvezzük a táj szépségét is. Először Margiton, majd Gellérten.

Lejegyezte: Kropokné Kiss Éva


Komatálat hoztam
Amikor először megszólal a kakukk

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Grillezés (III)

Nem kell folyamatosan forgatnod a húsokat, elég egyszer, amikor már elfehéredett a melegtől. Lapáttal, csipesszel…
PEOPLE TEAM tábor

Szeressük és gondozzuk őket!

Nem ismerek olyan gyereket, aki ne szeretne állatkertbe menni vagy a természetben kirándulni. Sokan annyira…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Egy gyertya és egy koszorú

Minden évben várom az őszi szünetet, mert ilyenkor meglátogathatom a nagyszüleimet. Ők is készülnek, a…
PEOPLE TEAM tábor

Orsolya–nap

Orsi idegesen lapozgatta a telefonját a táborban. Anna huppant mellé az ágyra, és megkérdezte: –…
PEOPLE TEAM tábor

Kacsát a netről?

Amikor a nagymamád vasárnap este közli, „Gyerekek, holnap estére kacsasültet készítenék!”, hogyan oldjátok meg? Elgondolkodtál…
PEOPLE TEAM tábor

Hajrá, magyarok!

Azt mondjuk, hogy a magyar sportnemzet. Sokan űznek különféle sportokat amatőr vagy profi szinten, rengetegen…
PEOPLE TEAM tábor

A méret fontos

Tisztelt Mikulás! Mi vagyunk Boldi és Lemi, az ikrek, és anyu segít nekünk ezt a…
PEOPLE TEAM tábor

Gáspár, Menyhért, Boldizsár

Nagymama rejtélyes betűket írt fel az ajtófélfára. 20 + G + M + B + 24. El nem tudtam képzelni, mi lehet ez.…