Séta egy arborétumban
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

Az előző cikkeim a szentjánosbogár-rajzásról szóltak. Arra gondoltam, hogy akkor azt az arborétumot mutatom be neked, ahol én is megnéztem ezt a csodás „tündértáncot”. Hogyan kapcsolódik ez most ide? Szerintem remek bakancslistás ötlet nyárra, ha elmész egy arborétumba. Mindjárt két dolgot is lehúzhatsz a képzeletbeli listáról, mert mind a kettőnek ugyanaz a helyszíne. Kicsit korábban indulj útnak, és sok szép növényt és más csodás dolgot is láthatsz ott.

Az arborétum hazánk egyik legeredetibb angolparkja, Habsburg József nádor építtette, amikor 1820-ban a környéken szerzett birtokot. Nádorként (a király helyetteseként) jogosult Magyarországon birtokszerzésre, az ő leszármazottai a Habsburgok magyar ágához tartoznak.

40 hektáron a legritkább növények láthatóak itt. A csodájára jártak annak idején azok, akik a nádor kastélyába érkeztek látogatóba. Mindenképpen látni akarták a „kertet”, ahol sétálhattak, de lovon is körbejárhatták, ha éppen ahhoz volt kedvük.

Habsburg József klasszicista stílusú kastélyából már csak a főhomlokzat maradt meg, a kápolna ma is látható, de a Medveház, a Gloriett és a Babaház nem élte túl a történelem megpróbáltatásait.

300 növényfajt, 540 fafajtát honosítottak meg a 19. században. Mit is láthatsz itt? Platánt, török mogyorót, tulipánt, vasfát, vérbükköt, mocsárciprust, jegenyefenyőt, japánakácot, hársot, juhart, tölgyet, gesztenyét. Bevallom neked, hogy én az előbb felsorolt fák feléről eddig még csak nem is hallottam, most azonban fellelkesültem, és utánaolvastam. Egy-egy cikk írásakor rácsodálkozom arra, hogy mennyi olyan értéket rejt Magyarország, amelyről nem is tudunk, vagy átsiklunk felette.

Az a szép ebben a helyben, hogy minden évszakban más arcát mutatja. Tavasszal hóvirágtenger borítja, nyáron a szentjánosbogár-rajzás teszi széppé, és a tisztáson a koncertek hangossá. Az őszi és a téli erdő is sok csodát rejt az arra járók számára. Nézd meg te is!

Kropokné Kiss Éva

Sárkányeregetés
Szentjánosbogár-rajzás (I)

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Virágkoszorú-készítés

Minden gyerek nagyon örül a tavasznak, amikor a természet újjáéled, és kinyílnak az első mezei…
PEOPLE TEAM tábor

Társasozás

A lista harmadik eleme a társasozás. Természetesen ennek is utánaolvastam, mert a nettől azért nem…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Lángoskészítés (II)

Ahogy ígértem, elhoztam a lángos receptjét. Élesztőre, tejre, olajra, sóra, kevés cukorra és lisztre van…
PEOPLE TEAM tábor

Élő zene a szabadban

Az élő zenés, nagyzenekaros koncerteknek varázserejük van. Összehozzák a különböző korcsoportú embereket, és felejthetetlen élményt…
PEOPLE TEAM tábor

Póló dekorálása

Ez az elfoglaltság egyaránt felkeltheti a kicsik és a nagyok érdeklődését. Ha ovis vagy, akkor…
PEOPLE TEAM tábor

Könyvtárlátogatás

Ugye a múltkor azt javasoltam neked, hogy menj könyvtárba. Ha még nem voltál, akkor fontos…
PEOPLE TEAM tábor

Szentjánosbogár-rajzás (II)

Már leírtam neked a rajzás helyszíneit, a rövid történetét, most pedig a bogárfajtákról essen pár…