Gyermeknap
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

– Gyerekek, holnap nem lehet lustálkodni, korán keltek! – figyelmeztette Zsófit és Matyit Nagypapa.

– Ne már, vasárnap lesz! – tiltakoztak a gyerekek.

– De május utolsó vasárnapja! – mondta Nagymama.

– Hurrá, gyereknap!

– Bizony! Kiviszünk benneteket a Városligetbe, ahol nagyon sok program vár rátok.

Mióta ünnepeljük a gyermeknapot?

A gyermeknap a világ sok országában ünnep. A nemzetközi gyermeknap Törökországból ered, először 1920-ban tartották meg, majd később a genfi Gyermekjóléti Konferencián, 1925-ben. Ezzel párhuzamosan említhető még a San Franciscóban megrendezett sárkányhajó-fesztivál, amely a kínai árvákat emelte ki. Az ENSZ-közgyűlés 1954-ben javasolta, hogy minden országban tartsák meg az egyetemes gyereknapot.

Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jólléte érdekében kifejtett küzdelemről. Javasolták a kormányoknak, hogy mindenhol olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amit megfelelőnek gondolnak.

Gyermeknap Magyarországon

Magyarországon az Országos Gyermekvédő Liga kezdeményezésére már a 20. század első évtizedében is rendeztek gyermeknapot, ha nem is minden évben. Edelsheim-Gyulai Lipót egyesületi elnök egy 1909. évi beszédében elmondta, hogy 1906-ban 46, 1907-ben 612, 1908-ban pedig már 2262 vidéki város és község vett részt a gyermeknap megünneplésében.

Az 1920-as években vált rendszeressé, hogy május vagy június valamelyik napját gyermeknappá nevezték ki. 1931-től már egy egész hetet szenteltek a gyermekeknek, többnyire május első felében, mégpedig 1943-ig nemzeti gyermekhét néven. Ez 1944-ben a II. világháború miatt nem került megrendezésre.

1948 novemberében a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség moszkvai tanácsülésén úgy határozott, hogy a jövőben június hóban a világ minden olyan államában, ahol a Nemzetközi Nőszövetségnek szervezete van, gyermeknapot rendeznek, amely minden országban a politikai és gazdasági viszonyoknak megfelelően a gyermekek érdekeit fogja szolgálni. A gyermeknap főtárgya a gyermekek kizsákmányolása elleni harc lesz, továbbá a gyermekek egészségvédelme és a tanulási lehetőségek megjavítása.

A fenti határozatnak megfelelően Magyarországon 1950-től 1953-ig június első vasárnapján, azt követően pedig minden év május utolsó vasárnapján rendezik meg a nemzetközi gyermeknapot: idén május 26-án.

Gyermeknap a világ országaiban

Japánban a gyermeknap 1948 óta nemzeti ünnep és egyben munkaszüneti nap, amit május 5-én tartanak. Érdekessége, hogy ezen a napon a családok papírsárkányokat reptetnek. Indiában november 14-én van gyereknap, az ország első miniszterelnökének, Dzsaváharlál Nehru születésének évfordulóján.

Kolumbiában április utolsó hétvégéje, Mexikóban április 30., Nagy-Britanniában és Spanyolországban május második vasárnapja, az USA-ban június első vasárnapja, Kubában július harmadik vasárnapja, Chilében augusztus első vasárnapja, Argentínában augusztus második vasárnapja, Brazíliában október 12., Peruban október 14. a gyermeknap.

Programok gyermeknapon

A gyerekek ünnepén minden évben rengeteg rendezvény, program várja a lurkókat. A gyereknap célja, hogy a kicsik jól szórakozzanak, ezen a napon az övék legyen minden figyelem.

Várják a gyerekeket többek között Budapesten a Városligetbe, a Népligetbe, a Margitszigetre, a budai Várba, a Müpába, a Vasúttörténeti Parkba, a Gyermekvasútra és országszerte sok helyszínre.

Szerző: Tóth Réka


Uborcsom vagy körbarack?
Dohányzás elleni nap

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Virágkoszorú-készítés

Minden gyerek nagyon örül a tavasznak, amikor a természet újjáéled, és kinyílnak az első mezei…
PEOPLE TEAM tábor

Társasozás

A lista harmadik eleme a társasozás. Természetesen ennek is utánaolvastam, mert a nettől azért nem…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Melyik listán vagyok?

Mélyen tisztelt Mikulás! Én vagyok Milkó, és hatéves vagyok. Azért írok, mert van egy fontos…
PEOPLE TEAM tábor

Nem szerencse dolga

A szülők hatással vannak gyermekük életére, legyen az jó vagy rossz. Azonban egyes gyerekek jobban…
PEOPLE TEAM tábor

Fehér éjszakák

Ti is szeretitek, hogy ilyenkor, júniusban egyre hosszabbak a nappalok, és csak későn sötétedik? 2024.…
PEOPLE TEAM tábor

Zokni, kesztyű, drágakő

Kedves Mikulás! Közeleg a karácsony. Először szeretnék neked boldog ünnepeket kívánni, és remélem, jól vagy…
PEOPLE TEAM tábor

Csillagjegye: nyilas

Kétféle ember létezik a világban. Az egyik az, aki nem hisz az asztrológiában, a másik…