Ki ne szeretne egy finom, kedve szerint elkészített tortát elfogyasztani a barátaival vagy a családjával azon a napon, amelyiken megszületett, vagy bármikor, csak úgy, mert megteheti?
A torta napja és az édesség története
Tudtad, hogy a torta napját november 26-án ünneplik? Az angol „cake” az óskandináv „kaka” szóból ered. A torta története tehát valamikor vikingek korában kezdődött. Abban az időben a hozzávalók jelentősen különböztek a maiaktól. A sütemények állaga inkább hasonlított, mondjuk, a mézeskalácshoz.
A vikingek süteményei
A vikingek korában a sütik egyszerű összetevőkből készültek: méz, gabonafélék, különböző fűszerek, amelyekből sűrű, tömör tésztát gyúrtak. Ezek az ízek és textúrák mára jelentősen megváltoztak és – mindenekelőtt a rengeteg kísérletezésnek és ötletnek köszönhetően – kiteljesedtek, gazdagodtak. Izgalmas belegondolni, hogy a süteménykészítés milyen fantasztikus átalakuláson ment át a vikingek korától mostanáig.
Innováció
Manapság számtalan recept áll rendelkezésre a hagyományos tortareceptektől kezdve a különleges muffinleírásokig, a változatos ízvilágú sajttortákon át a népszerű Fekete-erdő tortáig. A modern cukrászat már nem korlátozódik a klasszikus, némelyek szerint idejétmúlt alapokra, főleg pedig semmi nincs kőbe vésve: a vállalkozó szellemű süteménymesterek szabadon újraértelmezik és kreatív módon variálják a tradicionális és a modern összetevőket, kombinációkat. A lehetőségek pedig végtelen számú változatban mutatkoznak meg.
Alkotás
Napjaink cukrászainak a süteménykészítés nem csupán munka, hanem művészet, amelyben a hagyományos ízek és a leleményes megoldások kart karba öltve járnak. A torta már nemcsak édesség, hanem az ünneplés egy szinte kötelező motívuma, összetett remekmű, amely örömöt és boldogságot kínál az ünneplőknek.
Ünnepeljük ezt a millió változatban megjelenő kulináris csodát egy szelet finom tortával!
B. Gergő
Kapcsolódó tartalom: internationaldays.co