A fák védőszentje
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Nagyon szeretem a fákat, a kertünk is tele van velük. Jó időben szeretek a tövükbe leheveredni, és ott pihenni. Kedvencem a hatalmas cseresznyefa. Nagyapa azt meséli, még az ő apja ültette évtizedekkel ezelőtt. Egész kicsi koromtól fogva megtanultam fára mászni, a testneveléstanárunk szerint ezért mehet nekem annyira jól a kötélre vagy a bordásfalra mászás. A család általában engem küld fel a magasba, onnan dobálom le a többieknek a gyümölcsöt. Apa csinált is nekem egy kis kuckót az egyik vastagabb, erősebb ágon.

Fát ültettünk

Tavaly ősszel az iskolánk részt vett egy faültetési programban. Az egész falu pályázott a facsemetékre, és a végén meg is érkezett hozzánk egy nagy teherautónyi. Volt ott mindenféle fa, gyümölcs és dísz egyaránt.

A természetismeret-tanárunkkal úgy döntöttünk, hogy az iskola kertjébe gyümölcsfákat fogunk ültetni. Egyrészt azért, hogy tavasszal az ablakon kinézve láthassuk, amikor szirmot bontanak a fák, másrészt azért, hogy ősszel a szünetekben tudjunk is enni a termésből.

Az erősebb diákok kiásták a gödröket, mi pedig ezekbe helyeztük a facsemetéket. Barack-, alma-, szilva- és körtefák kerültek a kerítés mellé. A legkisebbek locsolták meg a fácskákat. Remélem, hogy tavasszal szépen fognak virágozni a kis fák, amiben mi is gyönyörködhetünk, és hamarosan teremni is fog, amiből mi is ehetünk.

Elalszanak a fák

Az időzítés is kiváló volt, épp október legvégén tudtuk az összeset elültetni. Ez azért fontos, mert a hagyomány szerint Farkas napján, október 31-én „alszanak” el a fák, azaz ekkor szűnik meg bennük a nedvek keringése. Ekkortól egyfajta téli álmot alszanak. Egyébként ezért is szabad(na) csak télen fát vágni.

Hogy ezt miért most mondom el, január végén? Azért, mert január 20-án Szent Sebestyén napja van. A néphit szerint ekkor „ébrednek fel” a fák, azaz újra elkezdenek vizet szívni a talajból a gyökereikkel, és megindul bennük a nedvkeringés.

Szent Sebestyén

Szent Sebestyén a fák védőszentje. Ő a római császár katonatisztje volt, de közben hithű keresztény is. Sok katonát áttérített a keresztény hitre. Emiatt végül halálra ítélték. Először nem sikerült megölni őt, mert hiába lőtték meg nyilakkal, egy öregasszony segítségével felépült sérüléseiből. Ezt a nép majdnem úgy vette, mintha feltámadt volna a halálból. Másodjára sajnos sikerrel jártak, agyonverték őt. Sok évszázada örvend tiszteletnek. Sebestyén amúgy a járványos betegségben szenvedőket is segíti.

Sebestyén-napi népszokások

Ezen a napon sok helyen tartottak búcsút. A mise után összejöttek a rokonok egy kis beszélgetésre, ünneplésre.

Hiába hangzik furcsán, hiszen még csak január van, javában tart a tél, a régi időkben mégis ezt a napot tartották a tavasz első napjának. Ilyenkor kimentek a szőlőbe, a tanyára megnézni, hogy feléledtek-e már a fák. Jó jelnek tekintették, ha látták, hogy már megindult bennük az élet; azt jelentette, hogy nem sokáig tart már a fagy, nemsokára itt a kikelet.

Szerző: Tóth Réka


Gáspár, Menyhért, Boldizsár
Vince – teli a pince

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Virágkoszorú-készítés

Minden gyerek nagyon örül a tavasznak, amikor a természet újjáéled, és kinyílnak az első mezei…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Földtakarítás

Szilárd bácsi egy hatalmas doboz kíséretében érkezett a 7/a földrajzórájára. A diákok meglepődve figyeltek, és…
PEOPLE TEAM tábor

Táborválasztás a világban

Így választunk napközis tábort nagyjából mindenhol. Alan Saltz (USA) tábori programigazgató említ nekünk néhány sarkalatos…
PEOPLE TEAM tábor

A jövő iskolája

Ma megint kilenc órám volt… Nulladikra kellett mennünk, ami hétórai kezdést és hatórai felkelést jelent.…
PEOPLE TEAM tábor

Egy gyertya és egy koszorú

Minden évben várom az őszi szünetet, mert ilyenkor meglátogathatom a nagyszüleimet. Ők is készülnek, a…
PEOPLE TEAM tábor

De akkor mit csináljak?

Az ősz beköszöntével jönnek a ködös, esős, hideg és szeles napok, amikor legszívesebben az orrunkat…