Művészetterápiák
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

A borderline személyiségzavar kezelését szakképzett terapeuták végzik, egyéb módszerek mellett a művészetterápiákat is alkalmazzák. A művészet- vagy kreatív terápiák egyénileg vagy csoportosan végezhetők. Képzőművészeti, tánc-, dráma- és zeneterápiát szoktak ajánlani azoknak, akik nehéznek találják gondolataikat és érzéseiket szóban kifejezni. A terápia arra irányul, hogy a kezeltek alkossanak valamit, ami által kifejezik érzéseiket. Segítenek nekik arról gondolkodni, amit alkottak, s hogy az vajon hogyan függ össze gondolataikkal és tapasztalataikkal.

A művészetek és kreatív terápiák segítenek a dolgok értelmezésében és önmagunk jobb megértésében, segítenek új megközelítési módokat találni a problémák, nehéz helyzetek esetében, és kapcsolódni más emberekkel. Kép segítségével is folytathat kezelt és terapeuta beszélgetést, ami megkönnyíti az érzések kifejezését.

A mozgás- és táncterápia segít jobban érintkezésben lenni testünkkel és környezetünkkel, a testtel és megjelenéssel kapcsolatos nehéz érzésekkel foglalkozni, mozgáson keresztül feltárni, megvizsgálni azokat.

Drámaterápia során kitalálhatunk szereplőket, történeteket mondhatunk el, de némajátékot is előadhatunk. Használhatunk bábokat, álarcokat, egyéb kellékeket. Mindez segít a nehéz gondolatok, érzések megmagyarázásában, felfedezhetjük a játékosságot és használhatjuk a képzelőerőnket.

Ahogy a már említett tevékenységekhez, úgy a zeneterápiához sem kell előképzettség vagy tehetség. Zenehallgatás vagy egyszerű hangszerek – csengő, cimbalom – használata során fejezzük ki érzéseinket. Az éneklés is lehet az önkifejezés módja, a zenélés kiszabadítja a gondolatokat.

Képzőművészeti kezelés során rajzeszközöket, festéket, agyagot használnak. Készíthetők kollázsok vagy használható digitális kép, videó. Egy-egy foglalkozáson összpontosíthatnak bizonyos meghatározott témákra. A terapeuták nem minősítenek, hanem segítenek felfedezni, hogy a létrejött alkotás mit jelent készítőjének, és hogy hogyan érezte magát alkotás közben. Beszélhetnek arról, miért választották az adott színt vagy anyagot az elkészítéshez. Önmegértéséhez, nehéz vagy fájdalmas élmények feltárásához hozzájárulhatnak a fentiek.

Ha valami nem működik a terápiák közül, ne okoljuk magunkat – mindenkinél más módszer válik be. Ha van egy papírlapunk, tollunk és némi motivációnk, az írásterápiával is próbálkozhatunk. Személyes növekedésre sarkallhat, életünkben való előrejutás, életünk fölötti irányítás érzését keltheti a naplóírás-gyakorlat.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: nhs.uk, mind.org.uk és positivepsychology.com

Wolfgang Amadeus Mozart
Időutazás

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Múzeumba megyünk

– Nem akarok múzeumba menni! – nyűgösködött Matyi. – Ugyan miért nem? – nézett fel…
PEOPLE TEAM tábor

Grillezés (III)

Nem kell folyamatosan forgatnod a húsokat, elég egyszer, amikor már elfehéredett a melegtől. Lapáttal, csipesszel…
PEOPLE TEAM tábor

Szeressük és gondozzuk őket!

Nem ismerek olyan gyereket, aki ne szeretne állatkertbe menni vagy a természetben kirándulni. Sokan annyira…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Wolfgang Amadeus Mozart

Kutatók összehasonlították Mozart és az ABBA együttes zenéje hallgatásának hatásait: a klasszikus zene esetében alacsonyabb…
PEOPLE TEAM tábor

A méret fontos

Tisztelt Mikulás! Mi vagyunk Boldi és Lemi, az ikrek, és anyu segít nekünk ezt a…
PEOPLE TEAM tábor

Csendes éj

A hivatalos ünnep december 25–26., de az igazi ünneplés nálunk karácsony előestéjén, december 24-én zajlik,…
PEOPLE TEAM tábor

Izgatott várakozás

Egy gyermek várása mindig öröm az egész család számára. Fiú lesz, vagy lány? Igazából mindegy,…
PEOPLE TEAM tábor

Kedvesen, határozottan, pozitívan

Egy újszülött körülbelül 100 milliárd neuronnal születik, amelyek viszonylag kevés kapcsolattal rendelkeznek. Ezek a kapcsolatok…