Kedvenc nyári kajáink: fagylalt. Ha nyár, akkor fagyi! Kétnaponta, naponta, akár naponta többször. Nincs semmi, ami jobban esne a hőségben, mikor levegőt venni is nehéz. Megszámoltad már, hány gombócot eszel meg egy nyár alatt? És egyszerre? Mennyi a rekordod?
A fagyit valószínűleg már az ókorban is ismerték, Kínában a gazdagabbak fogyasztották a hóból, tejből és gyümölcsökből kevert édességet. Az ipari forradalom kezdetéig azonban a tehetősek desszertje maradt, mivel az előállítása, de leginkább a hűtése nagy kihívás volt, és jelentősen növelte a költségeit. A 19. századra terjedt el annyira, hogy a legtöbb kávéházban kaphatóvá vált világszerte. A tölcsér tette azonban igazán népszerűvé, mert így hordozhatóvá, bárhol fogyaszthatóvá vált. A 20. század első negyedében a jégkrémpálcika szabadalmaztatásával a fagyi csomagolt változata, a jégkrém is forgalomba került.
Magyarországra osztrák közvetítéssel jutott el már a 18. században, és a 19. század végére kedvenccé, főleg a gyerekek kedvencévé vált. Bizonyos receptek bort és pezsgőt is adtak a fagylalthoz, így téve érdekessé a felnőttek számára is. Az alaprecept tejből, cukorból, tojásból és az ezekhez adott különféle ízesítőkből áll. Mára sokféle fajtáját ismerjük. A gyümölcs- és krémfagylaltok mellett igen kedveltek a parfék, amelyek tejszínhabbal készülnek, és a sörbetek, amelyek nem tartalmaznak tejterméket. Különlegesség a sült fagylalt, amelyet tojásfehérjével borítanak, és hirtelen kisütnek. Így lesz egyszerre ropogós kívül, és marad puha belül.
Az ízeknek pedig csak a képzeletünk szab határt. A legáltalánosabb csoki, vanília és eper hármas mellett mindenféle gyümölcsös, süteményt utánzó ízzel találkozhatunk. A világban számos különös, bizarr íz létezik a kísérletező kedvűek számára. A polipos és a szalonnás fagylalt mellett rábukkanhatunk krokodiltojás-, hotdog- vagy nyerslóhús-ízűekre is.
A felhasznált tej miatt kedvenc nyári édességünk sok kalciumot és vitamint tartalmaz, azonban kevésbé jó hír, hogy sok benne a telített zsírsav és a cukor is. Persze manapság rengeteg egészséges változata is kapható. Ez a gyors, otthon is elkészíthető változata viszont csak gyümölcsöt tartalmaz.
Fagyi, ahogy én készítem:
– banán
– bármilyen fagyasztott gyümölcs (én a bogyósokat preferálom)
Turmixoljuk ízlésünknek megfelelően. Lehet darabos vagy teljesen homogén állagú is. Próbáljátok ki!
Ez az írás a „Kedvenc nyári kajáink” sorozat egyik darabja.
L. Molnár Edit