Magyar street food
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: lángos. Nyár, vízpart, lángos. Sokunk fejében kapcsolódik össze a meleggel és a stranddal ez az étel, amelyről már az 1700-as évekből is vannak feljegyzések. Megjelenése a kenyérsütés elterjedéséhez köthető, eleinte a tészta maradékából formált lepényeket a kemence elejében sütötték készre.

Az elnevezése az elkészítési módjára utal, nevét ugyanis a láng szóból képezték. Az első lángosokat parázson készítették, majd ezt követte előbb a zsírban, majd a mai napig ismert bő olajban való sütési mód. Az 1920-as években kezdett elterjedni és népszerűvé válni, elsősorban vízpartokon, strandokon és fesztiválokon. Az alapra sokféle feltét kerülhet, a hagyományos fokhagymás és sajtos-tejfölös lángos mellett egyre több helyen találkozhatunk zöldséges, csülkös, nutellás, lekváros, édes és sós különlegességekkel. Magyarországon igen elterjedt, a magyar street foodként is szokták emlegetni, illetve Ausztriában és Csehországban is kedvelt utcai étel. Az utóbbi években a népszerűsége fokozatosan nő világszerte, már Ausztráliában és Új-Zélandon is készítik és árulják.

A kedvenc lángosom említésekor általában döbbent tekintetekkel találkozom, de sokan nem hiszik el azt sem, hogy olyan egyáltalán létezik. Nekem gyerekkori emlék a lakásunk és az iskola közti sötét bódéban kapható édes, túrós töltött lángos. Ha lángosoztunk, én mindig azt választottam. A bódét azóta bezárták, a túrós lángosra pedig rajtam kívül már senki sem emlékszik. Ha bárki tud olyan helyről, ahol készítenek ilyet, kérem, a szerkesztőségben jelezze! Cserébe itt az én receptem az alaphoz.

Lángos, ahogy én készítem:

– 2 kis kefir
– 60 dkg liszt
– 5 dkg élesztő – cukros tejben felfuttatva
– só

A hozzávalókat összegyúrva lágy tésztát kapunk. Kiolajozott tálba téve nyugodtan felejtsük egy éjszakára a hűtőben. Érdemes nagy edényt választani, hatalmasra kel. Másnap formázzunk lángosokat, és süssük ki azokat bő és forró olajban. A felesleges olajat itassuk le papírtörlővel. Ha vizes kézzel nyúlunk a tésztához, kevésbé ragad ránk a massza, sokkal könnyebb dolgunk lesz. Jó étvágyat!

Ez az írás a „Kedvenc nyári kajáink” sorozat egyik darabja.

L. Molnár Edit

Biciklizés
Naplemente

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Hajrá, magyarok!

Azt mondjuk, hogy a magyar sportnemzet. Sokan űznek különféle sportokat amatőr vagy profi szinten, rengetegen…
PEOPLE TEAM tábor

Anyák napja

– Nagymama, téged is felköszönt anyák napján Anya? – kérdezte Matyi. – Természetesen, én is…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Fára mászni jó!

Köztudott dolog, hogy a fára mászásnak jótékony hatásai is vannak az emberre. Főleg a gyerekekre.…
PEOPLE TEAM tábor

Fára mászni még mindig jó!

Az előző cikkem az emberre irányította a figyelmet, a mostani az állatvilágra fókuszál. A fára…
PEOPLE TEAM tábor

Fagylaltkészítés

Régen sütöttünk-főztünk együtt! A könyvtári blokk után a mai alkalomra fagyikészítésre gondoltam, mert ha nyár,…
c

Étel az ókorból

Kedvenc nyári kajáink: pizza. A pizza olasz eredetű étel, manapság az egész világon elterjedt. Alapja…
PEOPLE TEAM tábor

Street food és hungarikum

Kedvenc nyári kajáink: kürtőskalács. Persze nemcsak nyáron, de nyáron is! Nincs fesztivál kürtőskalács nélkül, nincs…