A tojásnövény
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: a padlizsán. Az angol nyelvterületeken eggplantként ismert növény magyar elnevezése az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsomnak vagy kékparadicsomnak is hívják, Erdélyben pedig vinete vagy vinetta néven is ismerik. Ez a burgonyafélék családjába tartozó egynyári növény Délkelet-Ázsiából származik, ahol már évezredekkel ezelőtt is termesztették. Magas a C-és A-vitamin-tartalma, és gazdag ásványi anyagokban. Termése a nálunk leggyakrabban megtalálható lila mellett sárga, fekete és fehér is lehet.

Felhasználása leginkább a balkáni, illetve a mediterrán konyhakultúrára jellemző. Az egyik legnépszerűbb, padlizsánból készült étel a muszaka, mely az egész Balkán-félszigeten, a Kelet-Mediterráneumban és a Közel-Keleten is nagyon kedvelt étel. Elnevezése az arab musaqqa szóból ered, melynek jelentése „hűtött”. A legtöbb változat alapja – a pirított padlizsán és paradicsom mellett – a darált hús. Ezek a hozzávalók kerülnek vagy rétegekben egymásra, vagy csak egymás mellé. Néhol kiegészítik mártással, főként besamellel, esetleg sajttal is.

A padlizsánt előételként is sokféle formában készítik. Panírozva vagy palacsintatésztába forgatva és olajban kisütve is nagyon finom, de krémek és saláták alapjaként is kiváló. A szerb ajvár paprikából, padlizsánból és fokhagymából készült mártás, melyet főleg húsok mellé, salátákba rakva vagy más mártásokba keverve fogyasztanak. A másik, padlizsánból készült krém, az erdélyi vinetta Magyarországon is egyre elterjedtebb. Sokféle változatában a sült padlizsános alap a közös. A vinetta grillszezonban Erdélyben elmaradhatatlan ételnek számít. Nagy adagokban készítik, mivel pürésítés után, a fagyasztóba téve sokáig eláll. Így télen is könnyen készíthető belőle friss, vitaminokban gazdag krém. Ízesítése többféleképpen történhet, vöröshagymával, fokhagymával, tejföllel, majonézzel, petrezselyemmel.

Padlizsánkrém, ahogy én készítem:

– 2 közepes, fényes és kemény padlizsán

– 2 gerezd fokhagyma

– mustár

– vaj

– só

A padlizsánokat egészben, sütőbe rakva, 200 fokon negyven percig sütjük. Akik a füstös ízvilágot kedvelik jobban, azoknak a grillezést ajánlom. Miután megpuhultak, meghámozzuk, és a többi hozzávalóval együtt botmixerrel pürésítjük. Hűtőbe rakva nagyon sokáig eláll. Pirítóssal az igazi.

L. Molnár Edit


Fehér éjszakák
Tanuljunk a szabadban!

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

A legjobb tábori élményem PT-s

Barni eddig csak táborozott a PT-ben, de szívesen kipróbálná magát mókusként. Feltettük tehát neki azokat…
PEOPLE TEAM tábor

Menni a flow-val

Ha Kecskemét, színház és tábor, akkor a PEOPLE TEAM színésztábora és Misi! Feldobtunk neki három…

KAPCSOLÓDÓ

Koboldok városa

Nagyon izgalmas és eseménydús programon vehettünk részt az este folyamán. A Koboldok városa név teljesen…
PEOPLE TEAM tábor

Budavári Sikló

A siklózás ötvözi a libegőt és egy kilátóból való nézelődést. A Budavári Sikló az, amit…
PEOPLE TEAM tábor

A jövő iskolája

Ma megint kilenc órám volt… Nulladikra kellett mennünk, ami hétórai kezdést és hatórai felkelést jelent.…
PEOPLE TEAM tábor

WC nélküli élet?

El tudnád képzelni az életet WC nélkül? A WC-k az újkőkorszak óta léteznek, bár az…