Egy gyertya és egy koszorú
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Minden évben várom az őszi szünetet, mert ilyenkor meglátogathatom a nagyszüleimet. Ők is készülnek, a mama süti a finom süteményeket, kényezteti az unokákat. Jönnek az unokatesóim is, és együtt töltünk pár napot. Már az is hagyomány, hogy minden évben elmegyünk a dédiék sírjához. Viszünk virágot, koszorút, és gyertyát gyújtunk. A mama előveszi a fényképalbumot, és mesél arról az időről, amikor ő még kislány volt. Aztán elmeséli, hogyan haltak meg a szülei a második világháborúban. Bombatámadás érte a házukat, sokan meghaltak, köztük az én dédszüleim is. A mama és a nővére a pincében volt a többi gyerekkel együtt. Ők túlélték a robbanást, és rokonok nevelték fel őket. Amikor kimegyünk a temetőbe, hálával emlékezünk a hősi halottakra. November 2-án van halottak napja. Ezen a napon gyertyát, mécsest gyújtanak az emberek, hogy megemlékezzenek az elhunyt családtagjaikról. Sokan kimennek a temetőbe, de van, aki otthon emlékezik a szeretteire.

Ez a nap az elhunytakról való megemlékezés napja.

A mamával és a papával elmegyünk a templomba is, majd a temetőbe, ahol sírszentelés történik. A sírokat virágokkal díszítjük, krizantémot veszünk, ami a kegyelet virága.

Gyertyagyújtás

A katolikus egyházban hagyomány, hogy annyi gyertyát gyújtanak meg, ahány halottja van a családnak. Amíg a gyertya ég, addig közösen imádkoznak. A reformátusok régebben csak virágot és koszorút vittek a sírra, gyertyát nem gyújtottak. Azóta azonban már átvették ezt a szokást a katolikus családoktól. Ezt nagyapa mesélte nekünk. Az is érdekes, hogy vannak, akik a sír tetejére helyezik a mécseseket, mások a sír elé vagy a sír háta mögé teszik. Ma már nemcsak gyertyák, mécsesek, hanem ledes világítás is van a sírokon. Én az igazi gyertyát szeretem meggyújtani, az valahogy közelebb hoz engem ahhoz a világhoz, amikor még éltek a dédiék.

Mamáék azt is elmondták, hogy régebben jósoltak a gyertyagyújtáskor. Ha elfújta a gyertya lángját a szél, akkor rossz termés volt várható a következő évben. Mivel novemberben már hidegre fordult az idő, gyakran fagy is előfordult, nem volt ritka a szél sem.

Lelkeknek emlékezete

Évről évre megemlékezünk az elhunyt szeretteinkről, ilyenkor díszesek a temetők, az örök világosság fényeskedik az eltávozott lelkeknek. A gyertyagyújtást és a közös imádság hagyományát mi is továbbadjuk majd a gyermekeinknek. Hiszek abban, hogy a lelkükhöz elér az imádságunk.

Gondoljatok ti is a már eltávozott szeretett rokonokra, vigyetek virágot a sírjukra, és mondjátok a szüleitekkel közösen: Nyugodjanak békességben!

Szerencsés Melinda írása

Vegán világnap
Elmúlt, de nem nyomtalanul

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Grillezés (III)

Nem kell folyamatosan forgatnod a húsokat, elég egyszer, amikor már elfehéredett a melegtől. Lapáttal, csipesszel…
PEOPLE TEAM tábor

Szeressük és gondozzuk őket!

Nem ismerek olyan gyereket, aki ne szeretne állatkertbe menni vagy a természetben kirándulni. Sokan annyira…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Budavári Sikló

A siklózás ötvözi a libegőt és egy kilátóból való nézelődést. A Budavári Sikló az, amit…
PEOPLE TEAM tábor

Budapest felszabadulása

A felszabadulás azt jelenti, hogy valamely személy, közösség vagy terület tartós katonai elnyomás, megszállás alól…
PEOPLE TEAM tábor

WC nélküli élet?

El tudnád képzelni az életet WC nélkül? A WC-k az újkőkorszak óta léteznek, bár az…
PEOPLE TEAM tábor

Társas lények

Közhelyszerűen hangzik, de az emberek társas lények. Hiába szeretünk néha egyedül lenni, fontos, hogy egyébként…
PEOPLE TEAM tábor

Csengő vagy hűtőmágnes

Kedves Télapó! Boldog vagyok, hogy írhatok neked! Tudom, hogy tényleg létezel, bár a barátaim nem…
PEOPLE TEAM tábor

Wolfgang Amadeus Mozart

Kutatók összehasonlították Mozart és az ABBA együttes zenéje hallgatásának hatásait: a klasszikus zene esetében alacsonyabb…