Húsvétvasárnap
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

– Nagymama, mikor sütünk kalácsot? – kérdezte Zsófi.

– Hamarosan, húsvétvasárnapra – nyugtatta meg Nagymama.

– Miért, mi van akkor? Meséld el! – mondta Matyi.

– Elmondom, ha segítesz krumplit tisztítani a böjti dödölléhez.

– Húsvétvasárnap a keresztény világ legnagyobb ünnepe. Jézus Krisztust pénteken feszítették keresztre, három nap múlva, vasárnap támadt fel. Ugyanakkor a tavasz eljövetelét is ünnepeljük ekkor.

Mikor van húsvét?

Hivatalos források szerint a húsvét időpontja mindig a tavaszi nap-éj egyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap. 325-ben határozott erről a niceai zsinat. Az ortodox egyházakon kívül minden keresztény egyház ehhez tartja magát. 2024-ben ez március 31. Mivel az ünnep dátuma évről évre változik, a húsvét úgynevezett mozgó ünnep. Ezt megelőző 40 nap a nagyböjt, Jézus 40 napos pusztai böjtjének emlékére ez a lelki és testi felkészülés ideje.

Húsvéthoz kapcsolódó szokások

Ilyenkor régen nem főztek, nem hordták ki a trágyát az istállóból, nem varrtak, nem sepertek. Egyes helyeken úgy tartották, a sepréssel elsepernék a locsolókat. Nem hajtották a csordát, nem fogtak be állatot sem. Húsvétvasárnap fontos szerepe volt a víznek; úgy vélték, aki hamarabb merít vizet, az szerencsés lesz. Napfelkelte előtt vizet öntöttek a keresztútra, ezt hasznosnak tartották jégeső és veszedelem ellen. Szokás volt ilyenkor piros tojást tenni a mosdóvízbe, hogy az egész család egészséges legyen. Húsvétvasárnapra virradóra volt a határjárás, amelynek célja a tavaszi vetések védelme volt.

Eszem-iszom

A böjt, hústalan táplálkozás után ezen a napon lehetett először húst enni. Erre utal a magyar húsvét szó is, a hús magunkhoz vételének első napja.

Húsvétvasárnap országszerte jellegzetes ételeket ettek: sonkát, bárányt, kalácsot, tormát, kocsonyát, tojást, sárgatúrót, hozzá bort és pálinkát ittak. Pest megyében ilyenkor töltött káposztát készítettek. A palócoknál a karácsonyi almához hasonlóan szokás volt egy-egy felszentelt tojást megenni, ami az újjászületés jelképe. Ahány családtag volt, annyi felé vágták, hogy ha eltévednének, jusson eszükbe, kivel ették a húsvéti tojást.

Szentelt ételek

A húst és kalácsot a gazdasszonyok kosárba tették, kendővel letakarták, és elvitték a templomba megszenteltetni. A szentelt ételek maradékát legfeljebb elégethették, többnyire azonban sokféle módon felhasználták. Vas megyében a következő magyarázatot adták: „Egyenek, akik a túlvilágon vannak, hogy azoknak is legyen egy kis morzsa belüle.”

Volt, ahol a szentelt húsvéti sonka csontját a gyümölcsfára akasztották, hogy sokat teremjen, vagy nagy viharban tűzre vetették, hogy a villám ne csapjon a házba. A zempléni falvakban a szentelt kalács morzsáit a tyúkoknak adták, hogy tojást tojjanak, a hajdúdorogi görögkatolikusok pedig a maradék morzsát a ház tövébe ásták vagy szórták, hogy megvédje a házat a bajtól.

Csokik és nyuszik

Mai szokás csokinyuszikat és csokitojásokat elrejteni a kertbe, ahol a gyerekek megkeresik, összeszedik és persze meg is eszik őket. Szokás tojásfát is állítani.

– Kész vagyok – tette le a hámozót Zsófi. – Természetesen segítek a kalácssütésben is.

Szerző: Tóth Réka


Izgatott várakozás
Felszabadulásunk ünnepe

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Grillezés (III)

Nem kell folyamatosan forgatnod a húsokat, elég egyszer, amikor már elfehéredett a melegtől. Lapáttal, csipesszel…
PEOPLE TEAM tábor

Szeressük és gondozzuk őket!

Nem ismerek olyan gyereket, aki ne szeretne állatkertbe menni vagy a természetben kirándulni. Sokan annyira…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Mert az ünnepek után…

Kedves Jézuska! Anna vagyok, Zizi anyukája. Nagyon hálás vagyok, hogy minden évben gondoskodsz a mi…
PEOPLE TEAM tábor

Nem szerencse dolga

A szülők hatással vannak gyermekük életére, legyen az jó vagy rossz. Azonban egyes gyerekek jobban…
PEOPLE TEAM tábor

Érzelmek és álmok

Az egyik osztálytársam nagyon kreatív lány. Mindig valami szépet és egyedit alkot. Valamikor szerelmes novellákat…
PEOPLE TEAM tábor

Földtakarítás

Szilárd bácsi egy hatalmas doboz kíséretében érkezett a 7/a földrajzórájára. A diákok meglepődve figyeltek, és…
PEOPLE TEAM tábor

Márton-napi libaünnep

Alig jöttünk vissza a suliba az őszi szünet eseményekkel dús hetéről, máris elérkezett november 11-e.…