Potpourri házilag
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

A szoba illatosítása nem új keletű dolog, vásárolható és házilag egyaránt elkészíthető frissítők nagy számban állnak rendelkezésünkre a lakás jó illatának fenntartására.

Évszázadokkal ezelőtt például Indiában füstölőket használtak, Angliában pedig cserépedényekbe helyezett virágszirmokat rothasztottak. Az elnevezése is innen ered, a potpourri magyarul rothadó edényt jelent. Létezik téli és nyári változat belőle. Mindkettővel szeretnélek téged megismertetni.

A télihez egy nagyobb tálba tegyél néhány kis fenyőtobozt, rövid tűlevelet, néhány fahéjrudat, egy adag csillagánizst. Ha szeretsz kísérletezni, akkor szárított narancsszeletekkel, szegfűszeggel, száraz levelekkel, szárított almával, egész vagy őrölt szerecsendióval, esetleg egy-két vaníliarúddal is próbálkozhatsz.

Most bolondítsd meg az egészet illóolajokkal! Fontos, hogy passzoljon az előzőkhöz, fenyő-, narancs-, fahéjillat jöhet szóba. 10-10 csepp elég, vegyítheted is. Kísérletezz bátran! Ha intenzívebb illatra vágysz, növeld meg a cseppek számát. A keveréket zárd össze, és hosszabb időre töltsd bele egy üvegbe. Ha összeértek az aromák, akkor öntsd ki egy fatálba.

A nyári változatban jól mutatnak a különböző színű virágszirmok (sárga, rózsaszín, lila, piros színben). Babér-, boróka-, muskátlilevél, citromhéj is kerülhet az elegyhez. A felsoroltakat szárítsd meg rácson. Egy részét morzsold szét és dolgozd össze, a többit hagyd a maga tempójában rothadni. Az egész szirmokat használd díszítésképpen. A keveréket szintén tedd üvegbe, csepegtess rá rózsaolajat vagy levendulaolajat. Az illatok 5-6 hét alatt érnek össze, ehhez szükséges, hogy naponta forgasd az edény tartalmát. Napi egy órát hagyd a szabadban párologni. Ha időközben gyengülne az illatkoncentrátum, akkor 1-2 csepp illóolajat adj hozzá.

Javaslom, hogy a nyári változatot is fatálba öntsd ki, ha letelt az 5-6 hét.

Kropokné Kiss Éva 


Lángoskészítés (II)
Sárkányeregetés

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Virágkoszorú-készítés

Minden gyerek nagyon örül a tavasznak, amikor a természet újjáéled, és kinyílnak az első mezei…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Slime készítése otthon

Sok gyereket, még a felnőtteket is vonzzák az érdekes tapintású, ragacsos dolgok. Nagyon elterjedt a…
PEOPLE TEAM tábor

Vatikáni Könyvtár

Bizonyára hallottál már a Vatikánról. Állam az államban, ugyanis Rómában található, területe mindössze 0,44 négyzetkilométer,…
PEOPLE TEAM tábor

Élő zene a szabadban

Az élő zenés, nagyzenekaros koncerteknek varázserejük van. Összehozzák a különböző korcsoportú embereket, és felejthetetlen élményt…
PEOPLE TEAM tábor

Trambulinozás

A trambulin szintén korszakunk kedvelt szabadtéri játéka. Az inuit nép használta először. Játékként és életmentő…
PEOPLE TEAM tábor

Kavicsfestés

A rajzolás és a hagyományos festészet mellett egyre jobban terjed hazánkban a kavicsok festése, díszítése.…
PEOPLE TEAM tábor

Grillezés (II)

Az eszközt kiválasztottad, most a faszén következik. Minden benzinkútnál, szupermarketben, illetve a nagyobb boltokban is…