Tekeredik a kígyó
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: a rétes. Ezt a gyúrt tésztából készült desszertet Magyarországon kívül Ausztriában és Szerbiában is ismerik. Valószínű elődjei a Balkánról származó filo vagy file tésztából készült sós és édes péksütemények lehettek. Ezek a 16. század során, török közvetítéssel terjedtek el egész Európában; eleinte töltelék nélkül, majd a 17. századtól töltelékkel készítették. Mai formája a 18–19. század fordulójához és az Osztrák–Magyar Monarchiához köthető. A kezdeti változatok után a feltekert, töltött rétes vált jellemzővé. Elnevezését a réteges melléknévből eredeztetik.

A 18. századtól a tésztát az asztalon kézzel húzták hártyavékonyra. Tölteléke egyaránt lehetett sós és édes ízű, gyümölcsös, zöldséges vagy húsos is. A megtöltött tésztát az abrosz segítségével göngyölték fel, majd általában csigavonalat formáztak belőle, és tepsibe rakva kemencében sütötték készre.

Egyediségét a semleges ízű, hajszálvékonyra húzott, ropogós tésztának köszönheti, melyet gazdagon megpakolnak töltelékkel. A 18. századtól kezdve a népi konyha ünnepeinek, lakodalmainak jellemző édessége, egyes helyeken népszokások is kapcsolódtak hozzá. Sárkeresztesen újévkor sütötték, hogy sokáig éljenek, Topolyán pedig úgy tartották, ha jól nyúlik a farsangi rétes tésztája, szerencsések lesznek.

A párizsi Ritz Hotel étlapján a 19. század elején szerepelt a „Rétes Hongrois”, melyhez réteslisztet rendeltek Magyarországról, és a cukrászokat Pestre küldték, hogy megtanulják az elkészítését.

A tésztanyújtás nem egyszerű, manapság csak nagyon kevés helyen készítik hagyományos módon. A boltokban kapható kész rétestésztával, illetve a „lusta” változatokkal azonban bárki gyorsan süthet hasonló süteményt.

Lusta rétes, ahogy én készítem:

– 14 evőkanál rétesliszt

– 8 evőkanál cukor

– 1 csomag sütőpor

– 50 dkg túró

– 2 csomag vaníliás cukor

– biocitromhéj

– 5 dl tej

– 4 tojás

– vaj

A lisztet összekeverjük a cukorral és a sütőporral. Felét egy kivajazott 20 × 30 centiméteres tepsibe szórjuk. Ráöntjük a citromhéjjal és a vaníliás cukorral elkevert túrót, majd a liszt másik felét. A tetejére öntjük a tojás és a tej keverékét, és pár kisebb darab vajat teszünk rá. 180 fokon sütjük.

L. Molnár Edit


A magyar egészségügy napja

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Virágkoszorú-készítés

Minden gyerek nagyon örül a tavasznak, amikor a természet újjáéled, és kinyílnak az első mezei…
PEOPLE TEAM tábor

Társasozás

A lista harmadik eleme a társasozás. Természetesen ennek is utánaolvastam, mert a nettől azért nem…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Példa légy

Egy kihívásokkal teli világban a szülőknek egyre nagyobb szerepük van a gyermekeik megfelelő felkészítésében a…
PEOPLE TEAM tábor

Márk napja

– Nézzétek! – kiáltott fel Nagyapa, amikor unokáival egy szántóföld mellett sétáltak el. – Már…
PEOPLE TEAM tábor

Ünneplőruha

Szinte sejtettem. Anya már megint a ruháimat pakolja ki a szekrényből, s közben sóhajtozik. Nyáron…
PEOPLE TEAM tábor

Budapest felszabadulása

A felszabadulás azt jelenti, hogy valamely személy, közösség vagy terület tartós katonai elnyomás, megszállás alól…
PEOPLE TEAM tábor

Gyertyák és medvék

Bizonyára sokan egyetértetek velem, hogy elég volt a hosszú, hideg télből, itt az ideje, hogy…