A nyár slágere a főtt kukorica. Ehetjük főzve, de a megfőzött zöldségből további ételeket is készíthetünk. Most néhány receptet hoztam neked. Ha van időd, és szereted a kukoricát, akkor mindenképp próbáld ki valamelyiket. Amennyiben nem vagy elég bátor a konyhában, akkor kérd édesanyád, nagymamád segítségét.
Az első a kukoricás-sajtos tócsni. Főzz meg 4 cső kukoricát. Ha kész, akkor késsel vágd le a szemeket, majd krumplitörővel törd össze. Ha marad benne egész, az sem tragédia. Ha megvan, akkor szitálj át 8-10 dkg lisztet. A diétázóknak zablisztet ajánlok. Ezenkívül 2 gerezd átnyomott fokhagymára, egy fél hagymára, 10 dkg sajtra lesz még szükséged. Tehetsz hozzá vágott petrezselyemzöldet is. Az egészet addig kell összedolgoznod, amíg galuskatészta-állaga nem lesz. Forró olajban aranybarnára kell sütni. Főételnek és nassolnivalónak egyaránt alkalmas. Mártogatóssal még finomabb.
A második finomság neve: kukoricás-sajtos ropogós. Végy ugyancsak 4-5 cső főtt kukoricát, és szedd le a szemeket. Ne törd össze, csak a felét. 4-5 dkg liszttel, ugyanannyi sajttal, mint a kukorica, és fűszerekkel dolgozd össze, a végén tegyél bele 1 dl tejszínt. Sűrű palacsintatésztát kapsz. Előmelegített sütőbe, sütőpapírral bélelt tepsibe tedd a pogácsákat. Süsd aranybarnára, majd hintsd meg borssal.
A harmadik ajánlatom a kukorica-krémleves. Ennek 6-7 cső az alapja, lemorzsolva. Egy lábasban piríts meg egy fej apróra vágott hagymát. Amikor üvegesedik, akkor keverd hozzá a kukoricát. Ha megpirultak, akkor önts rá 0,5 liter alaplevet, esetleg sima vizet, fűszereket. 20 perc főzés után fél liter zsíros tejszín következik két gerezd átnyomott fokhagymával. Összeforralás után turmixold. Pirított baconnel, pirítóssal tálald. Isteni lesz, meglátod!
Kropokné Kiss Éva