A tojásnövény
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: a padlizsán. Az angol nyelvterületeken eggplantként ismert növény magyar elnevezése az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsomnak vagy kékparadicsomnak is hívják, Erdélyben pedig vinete vagy vinetta néven is ismerik. Ez a burgonyafélék családjába tartozó egynyári növény Délkelet-Ázsiából származik, ahol már évezredekkel ezelőtt is termesztették. Magas a C-és A-vitamin-tartalma, és gazdag ásványi anyagokban. Termése a nálunk leggyakrabban megtalálható lila mellett sárga, fekete és fehér is lehet.

Felhasználása leginkább a balkáni, illetve a mediterrán konyhakultúrára jellemző. Az egyik legnépszerűbb, padlizsánból készült étel a muszaka, mely az egész Balkán-félszigeten, a Kelet-Mediterráneumban és a Közel-Keleten is nagyon kedvelt étel. Elnevezése az arab musaqqa szóból ered, melynek jelentése „hűtött”. A legtöbb változat alapja – a pirított padlizsán és paradicsom mellett – a darált hús. Ezek a hozzávalók kerülnek vagy rétegekben egymásra, vagy csak egymás mellé. Néhol kiegészítik mártással, főként besamellel, esetleg sajttal is.

A padlizsánt előételként is sokféle formában készítik. Panírozva vagy palacsintatésztába forgatva és olajban kisütve is nagyon finom, de krémek és saláták alapjaként is kiváló. A szerb ajvár paprikából, padlizsánból és fokhagymából készült mártás, melyet főleg húsok mellé, salátákba rakva vagy más mártásokba keverve fogyasztanak. A másik, padlizsánból készült krém, az erdélyi vinetta Magyarországon is egyre elterjedtebb. Sokféle változatában a sült padlizsános alap a közös. A vinetta grillszezonban Erdélyben elmaradhatatlan ételnek számít. Nagy adagokban készítik, mivel pürésítés után, a fagyasztóba téve sokáig eláll. Így télen is könnyen készíthető belőle friss, vitaminokban gazdag krém. Ízesítése többféleképpen történhet, vöröshagymával, fokhagymával, tejföllel, majonézzel, petrezselyemmel.

Padlizsánkrém, ahogy én készítem:

– 2 közepes, fényes és kemény padlizsán

– 2 gerezd fokhagyma

– mustár

– vaj

– só

A padlizsánokat egészben, sütőbe rakva, 200 fokon negyven percig sütjük. Akik a füstös ízvilágot kedvelik jobban, azoknak a grillezést ajánlom. Miután megpuhultak, meghámozzuk, és a többi hozzávalóval együtt botmixerrel pürésítjük. Hűtőbe rakva nagyon sokáig eláll. Pirítóssal az igazi.

L. Molnár Edit


Fehér éjszakák
Tanuljunk a szabadban!

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

A legjobb tábori élményem PT-s

Barni eddig csak táborozott a PT-ben, de szívesen kipróbálná magát mókusként. Feltettük tehát neki azokat…
PEOPLE TEAM tábor

Menni a flow-val

Ha Kecskemét, színház és tábor, akkor a PEOPLE TEAM színésztábora és Misi! Feldobtunk neki három…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Hamvazószerda

Nagymama hazajött a templomból, és csupa kosz volt a homloka. Le akartam neki törölni, de…
PEOPLE TEAM tábor

Mert az ünnepek után…

Kedves Jézuska! Anna vagyok, Zizi anyukája. Nagyon hálás vagyok, hogy minden évben gondoskodsz a mi…
PEOPLE TEAM tábor

Bográcsozzunk!

Kedvenc nyári kajáink: a gulyás. A pörkölt, a paprikás és a gulyás rokon ételek, melyek…
PEOPLE TEAM tábor

A híres-neves tejkaramella

A mogyoróvajas fudge napját november 20-án ünnepeljük. A fudge egy cukor, vaj és tej felhasználásával…
PEOPLE TEAM tábor

A méret fontos

Tisztelt Mikulás! Mi vagyunk Boldi és Lemi, az ikrek, és anyu segít nekünk ezt a…
PEOPLE TEAM tábor

Hogyan válasszunk nyári tábort?

A megfelelő nyári tábor kiválasztása gyakran megterhelő lehet, de ha figyelembe veszel néhány kulcsfontosságú tényezőt,…