A Mikulás birodalmában
Egyéb kategória
PEOPLE TEAM tábor

December 6-át, a Miklós-napot nem csak a név viselői várják izgatottan, hanem minden gyerek. A kicsik már előző este kipucolják a cipőjüket, és kiteszik az ablakba, remélve, hogy a jóságos nagy szakállú sok finomsággal rakja tele. Virgácsot persze senki nem szeretne kapni, hiszen az a rosszul viselkedőknek jár.

A nagylelkű szentből adakozó Mikulás

A jeles nap dátuma Szent Miklósnak, Myra püspökének a temetésnapja. Kultusza a bizánci, majd a kopt egyházban bontakozott ki a 6. században, később kiterjedt Itáliára is. Ereklyéit 1087-ben vitték az olasz Bari városába, ettől kezdve vált egyetemes szentté. Élettörténetének és a hozzá kötődő legendáknak a bemutatása helyett most Erdősi Tamás mesél nektek a Mikulás birodalmában tett látogatásáról.

Santa Park az északi sarkkörön

Eddigi életem legnagyobb élményének tartom, hogy ellátogathattam a Mikulás lakhelyére. Igaz, nem télen, hóesésben, hanem azon a nyáron, amikor tízéves lettem. Szülinapi ajándéknak szánták a szüleim, mert régóta ez volt a vágyam. Óvodáskorom óta többször kaptam levelet a Joulupukkitól, így nevezik finnül a Mikulást. Angolórán is írtunk neki, és válaszolt is. Nagyon izgatottan vártam a vele való találkozást. Mikor végre megérkeztünk Rovaniemin túl az északi sarkkörre, bevetettük magunkat a Santa Park látványosságai közé. Ezt igazi mesebirodalomnak képzeljétek el. A bejáratnál két lábon járó, beszélő rénszarvas fogadott, majd terepszemlét tartottunk.

Mesevasút, kézműveskedés, igazi szarvasok

Mindig kedveltem az apró lényeket, a manókat, koboldokat. Képzelhetitek, mennyire örültem, hogy találkozhattam a szorgos kezű törpékkel, a tonttukkal, akik a Törpeiskolában (Tonttukoulu) mézeskalácsokat sütöttek, gyöngyöt fűztek, és más hasznos tevékenységgel foglalták el magukat. Ők a Mikulás kis segítői. A hullámvasutat még a velünk lévő felnőttek is kipróbálták. Nekem legjobban a mesevonat tetszett, ami egy barlangon keresztül végigsiklott velünk a törpék birodalmán, és így megleshettük ezeket a helyes kis lényeket különböző foglalatosságaik közben.

A nagy találkozás, lapp sátor és fehér éjszakák

Gondolhatjátok, hogy teljesen elvarázsolt ez a hely ott, a világ északi végén! A hab a tortán a Mikulással való találkozás és a vele készített interjú volt: apukám újságíró barátja érdekes cikket írt a helyi lapba. Én közben mindent alaposan megfigyeltem. Különleges dolgokat láthattunk: eredeti lapp sátrat, legelésző rénszarvasokat közelről. És mindezt az északi sarkkörön, a fehér éjszakák időszakában élhettük át. Hihetetlen, hogy a nap még éjjel 11 óra körül is magasan fénylett az égen.

Azóta minden december 6-án felidézem ezeket a különleges élményeket, és hálás vagyok a szüleimnek, akik megajándékoztak azzal, hogy elvittek a Mikuláshoz.

Lejegyezte: Laczkó Zsuzsa

,
Édes méz

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Dinnye, málna, barack stb. (2)

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A meggyet már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger és…
PEOPLE TEAM tábor

Legyező kézzel (I)

Ha van 30 szabad perced, vagy akár több is, akkor készíthetsz magadnak vagy a családtagjaidnak,…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Meteorológiai világnap

– Zsófikám! Add ide a kardigánomat, légy szíves! Megyek vásárolni, és a meteorológia hűvös, szeles…
PEOPLE TEAM tábor

Édes méz

Szent Ambrus a méhészek és mézeskalács-készítők, azaz mézesbábosok védőszentje. Ambrus Milánóban élt a IV. században,…