Meteorológiai világnap
Egyéb kategória
PEOPLE TEAM tábor

– Zsófikám! Add ide a kardigánomat, légy szíves! Megyek vásárolni, és a meteorológia hűvös, szeles időt jósolt.

– Mi az a meteizé? – kérdezte Matyi.

– Nagypapa elmeséli, amíg én veszek cukkinit a tejszínes tésztához.

– Juj de jó, azt imádom! – örvendezett a kisfiú.

Nagymama még ki sem tette a lábát a lakásból, a gyerekek ott kuporogtak Nagypapa mellett.

Mi az a meteorológia?

A meteorológia („légtüneménytan”) az időjárási folyamatokkal és előrejelzésekkel foglalkozó tudományág. A meteorológiai események megfigyelhető időjárási jelenségek, ezek a Föld légkörétől függenek. Fontosabb tulajdonságai: hőmérséklet, légnyomás, páratartalom, szél, felhőzet – ezek mind befolyásolják egymást.

A „meteorologica” szó jelentése: meteor (ég és föld közötti), logosz (tudomány), vagyis a légkör tudománya.

A meteorológia története

Az időjárás első lejegyzett megfigyelései az ókori Mezopotámiából származnak. A hivatalok elsősorban a szélsőséges eseményeket örökítették meg, kiváltképp, ha ezek a termést befolyásolták. A kínai és görög–római korból is kerültek elő hasonló bejegyzések. A középkori krónikák számos szélsőséges jelenséget jegyeztek fel. 

1742-ben Celsius elkészítette a hőmérőbeosztást. A tudomány kialakulását és fejlődését a hiteles mérőműszerekkel ellátott észlelőhálózatok kialakulásától számítják.

Rendszeres meteorológiai észlelést Magyarországon 1753-tól regisztráltak a nagyszombati érseki egyetemen. 1781-ben az egyetemet Királyi Csillagda néven áthelyezték a budai várba, majd a Gellért-hegyre, Királyi Csillagda néven.

Meteorológiai világnap

Az időjárás megfigyelésére először 1853-ban hirdettek meg programot. 1950. március 22-én megalakult a svájci Genfben a Meteorológiai Világszervezet, a WMO. Másnap életbelépett a szervezet alkotmánya, erre emlékezve határozták el 1960-ban a meteorológiai világnap megünneplését, azóta minden évben március 23-án tartják.

A WMO a második legrégebbi ENSZ-tagszervezet. Célja: ismertté és népszerűvé tenni a meteorológia tudományát, amely kutatja az időjárás, éghajlat, a vízgazdálkodás és a környezetvédelem jelenségeit. A tevékenység körébe elsősorban a meteorológiai szolgálat világméretű kiépítése és a tagországok közötti gyors időjárási tájékoztatáscsere megszervezése tartozik.

A rendezett világnapok középpontjában mindig egy-egy időszerű, időjáráshoz, klímaváltozáshoz, környezettudatossághoz fűződő témakör áll. A hatvanharmadik, 2023-as világnap témája például az időjárás, éghajlat, víz generációkon átívelő története és jövője volt. Hagyományosan ezeken a napokon kerülnek átadásra különböző díjak, és köszöntik az Országos Meteorológiai Szolgálat legkiválóbb társadalmi észlelőit is. A kongresszuson a döntéshozók jóváhagyják azokat a fontos lépéseket, amelyek elősegítik, hogy világunk ellenállóbbá váljon a szélsőséges éghajlati, időjárási, vízi és egyéb környezeti eseményekkel szemben.

Éghajlatváltozás

Az éghajlatváltozás következtében a Kárpát-medencében is egyre gyakoribbá váltak az éghajlati szélsőségek. A veszélyes jelenségek károkat okoznak, ami ellen védekezni kell. A megfelelő időben és helyen történő cselekvésre való felkészültség képes emberéleteket menteni, károkat enyhíteni. Az élet- és vagyonvédelem ma már elképzelhetetlen korai megfigyelés nélkül. Az időjárás, az éghajlat és a vízkörforgás nem ismer határokat, ezért elengedhetetlen a nemzetközi együttműködés.

– Hú de hűs van odakint! – ért haza Nagymama.

– Az előrejelzések szerint holnapra már meleg és napsütés várható – mondta a kis tudós „meteorológus” Matyi.

Szerző: Tóth Réka


Középiskolai szóbeli felvételi

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Márk napja

– Nézzétek! – kiáltott fel Nagyapa, amikor unokáival egy szántóföld mellett sétáltak el. – Már…
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Summerhill: iskola másként

A Summerhill Iskola Suffolkban, Angliában található. Alapítója Alexander Sutherland Neill skót pedagógus, oktatáselméleti szakember, a…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

A Mikulás birodalmában

December 6-át, a Miklós-napot nem csak a név viselői várják izgatottan, hanem minden gyerek. A…
PEOPLE TEAM tábor

Édes méz

Szent Ambrus a méhészek és mézeskalács-készítők, azaz mézesbábosok védőszentje. Ambrus Milánóban élt a IV. században,…